FacebookTwitterLinkedIn

Ungaria intenționează să își diversifice sursele de aprovizionare cu energie și analizează o extindere a cooperării cu România în sectorul gazelor naturale, a declarat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite Agerpres. Declarația vine în contextul în care companiile energetice din cele două țări negociază deja un acord de colaborare.

Szijjarto a explicat că România urmează să devină un exportator net de gaze în viitorul apropiat, datorită unui nou zăcământ offshore care va începe în curând producția. Este vorba despre Neptun Deep, unul dintre cele mai importante depozite de gaze din Uniunea Europeană, unde lucrările de foraj vor începe în următoarele săptămâni, prin platforma de foraj Mighty Barents.

„Acest nou zăcământ de gaze va fi singura nouă sursă de gaze din regiune care poate contribui la diversificarea energetică”, a declarat ministrul ungar. El a subliniat că negocierile comerciale între companiile celor două țări sunt deja în derulare și există speranța unui acord care să aducă beneficii ambelor părți.

În 2023, interconectorul de gaze dintre România și Ungaria a transportat 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintr-o capacitate anuală totală de 2,6 miliarde metri cubi. Aproape două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provind din Rusia, iar presiunile pentru reducerea dependenței de aceste importuri devin tot mai mari.

Proiectul Neptun Deep, dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, va începe producția de aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze anual, ceea ce va contribui la dublarea producției de gaze a României și va sprijini diversificarea surselor de energie în regiune.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.