Contarini, un cunoscut brand italian de vinuri, prezent deja în mai multe piețe europene și nu numai, s-a lansat oficial în România. Momentul a fost marcat, în a doua parte a lunii februarie a.c., printr-un eveniment de business la care au participat o serie de cumpărători profesioniști din retail și HoReCa. Cristian Morath, Managing Partner, Criollo Foodproducts, compania care facilitează prezența acestui brand pe piața românească, ne-a oferit mai multe detalii despre vinurile Contarini, poziționarea acestora și obiectivele pentru piața internă.
Ai revenit în țară după o lungă perioadă de timp în care ai lucrat doar în retail. Ce rol ai în compania Criollo Foodproducts și cum s-a născut acest proiect?
Am revenit în țară în aprilie 2024, după ce am lucrat peste 20 de ani în retail, mai exact în achiziții, în diverse companii multinaționale din Germania, România, Rusia sau Republica Moldova. M-am decis să rămân în industria FMCG pe care o cunosc cel mai bine și am înființat Criollo Foodproducts, alături de alți parteneri, cu scopul de a facilita intrarea pe piață a unor branduri din diferite piețe. Am format o echipa de oameni cu mare experiență și m-am întors în România cu idea de a începe propria afacere. Obiectivul nostru este distribuția unor produse premium, în domeniul băuturilor alcoolice în special. Primul, cel mai important brand de care ne ocupăm în prezent, este Contarini.
Cine este Contarini, ce origini are brandul?
Povestea Cramei Contarini datează din 1957. Fondatorul companiei, “Mr. Dino” Tombacco a început să producă vin în regiunea Conegliano, o comună din provincia Treviso, renumită deja la acea vreme pentru viticultură datorită protecției alpine. Aici, cu mai mult de două secole în urmă, renumitul „Prosecco” a devenit o emblemă a zonei. Tot aici, mai exact în Conegliano, s-a născut în 1877 prima Școală italiană de viticultură și enologie. Familia Tombacco a fondat, așadar, în 1975 Contarini Vini e Spumanti. Ei au dedicat cea mai bună producție lui Zaccaria Contarini, primar și un personaj ilustru al timpului său, un bun cunoscător de vin și admirator al fermecătoarelor locuri din Conegliano. În ciuda unui nume și a unei istorii care o leagă indisolubil de trecut, astăzi, compania Contarini se mândrește cu o identitate tânără, dinamică și modernă.
Ce capacitate de producție are în prezent acest producător?
Astăzi, această unitate de producție se mândrește cu o suprafațăde 25.000 m2 și o capacitate de producere anuală de 17,5 milioane de sticle, dintre care 75% sunt prosecco D.O.C și D.O.C.G. Vinurile Contarini sunt create prin tehnologii moderne în care compania investește în mod constant. În fiecare an, Contarini reinvestește o parte din profit în echipamente tehnologice care garantează creșterea continua a nivelului de calitate și implicit loialitatea clienților. Restul de 25% din producție este reprezentat de bianco spumante și alte vinuri liniștite.
Ce portofoliul de vinuri spumante și alte tipuri de vinuri puneți pe piață, în prezent?
Compania oferă o gamă foarte largă de vinuri, care include soiuri diferite. Cel mai important produs din portofoliul nostru este Contarini Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry –Brut. Acest prosecco, obținut desigur din Glera, soiul de strugure italian utilizat în producerea de prosecco, a câștigat câteva medalii la concursuri importante de profil, printre care Mundus Vini sau Berlin Wine Trophi. Contarini Valdobbiadene Prosecco Superiore reprezintă circa 50% din producția anuală. Pentru acest produs, avem diverse variante de ambalare. De asemenea, importăm și aducem pe piața din România Frizzante Bianco, Grand Cuvee, Blanc de Blancs.
Cum sunt poziționate aceste produse din punct de vedere calitate și preț?
Având un portofoliu cu peste 17 branduri internaționale, suntem prezenți în toate segmentele de preț. Contarini este un brand de calitate superioară la un preț super competitiv. Compania este în favoarea unui concept global de calitate, perceput nu doar ca un obiectiv tangibil, ci mai degrabă ca “inima care bate”, care infuzează întregul ciclu de producție. Este vorba de acea atenție specială pentru detalii.
Care sunt atuurile acestor produse, diferențiatorii cu ajutorul cărora sperați să convingeți mai mulți comercianți și operatori HoReCa să vă listeze produsele?
Din punctul meu de vedere, calitate superioară nu înseamnă neapărat și un preț foarte mare. Un oenolog priceput poate obține o calitate premium la un preț mediu. Noi suntem fericiți să lucrăm cu o echipă extraordinară de profesioniști. Calitatea produselor noastre a fost testată de multiple ori în ultimele 10 luni și în România, prin degustări blind de către specialiști din piața internă, iar rezultatele au fost cele așteptate. Calitatea vinurilor Contarini poate să cucerească rapid consumatorii, oferind în același timp un preț accesibil.
Ce canale de vânzare vizați pentru distribuția vinurilor Contarini?
Ne uităm la toate segmentele de piață, la toate canalele de vânzare: retailul modern, retailul tradițional, magazinele online și, desigur, HoReCa. Fiecare va fi abordat însă cu game și produse dedicate.
Cum apreciați apetitul consumatorilor români pentru prosecco și alte vinuri spumante?
Din informațiile noatre, în 2023, România a importat cu 30 milioane de euro mai mult vin spumant decât în 2022, iar datele ne arată că în anul 2024 creștere este aproape dublă. Vinurile liniștite au suferit o scădere de până la 15% în volum, în 2024, în timp ce vinurile spumante, în special prosecco, continuă să înregistreze creșteri semnificative. Acest lucru ne arată că prosecco a ajuns să fie considerat o băutură mainstream, consumată fără o ocazie specială. Mai mult decât atât, prosecco este folosit și în prepararea unor cocktail-uri diverse, foarte apreciate și ele de consumatori. Cred că succesul de care se bucură în România prosecco și în general spumantele se datorează și faptului că nenumărați români care au trăit mulți ani în Europa de Vest se reîntorc acasă, aducând cu ei noi culturi și obiceiuri. Vinul spumant este o băutură extrem de populară în Franța, Spania, Portugalia. Desigur că Prosecco este mândria Italiei.
Ce planuri de dezvoltare aveți pentru piața din România și cum doriți să susțineți prezența la raft a acestor produse?
Listarea și menținerea produsului la raft o vom realiza prin propunerile noastre directe de parteneriat cu retailul modern, tradițional și HoReCa. Acestora, le oferim un produs excepțional, cu un raport foarte bun preț-calitate. În dezvoltarea brandului nostru de prosecco pe piața românească vom folosi toate canalele de comunicare, inclusiv social și digital media, cooperând cu bloggeri cunoscuți din HoReCa și FMCG. Pe lângă prosecco, vom promova întreaga gama Contarini, și anume Grand Cuvee, Blanc de Blanc, Frizzante Bianco, Prosecco Frizzante. Dorim o promovare direcționată spre educarea consumatorilor, spre îmbogățirea cunoștințelor clienților despre cultura vinurilor. Vrem să le povestim acestora care este, spre exemplu, diferența între Prosecco și Prosecco Frizzante, cum se consumă fiecare. Fiecare eveniment din viața noastră are o băutură potrivită, iar soluțiile de ambalare pe care le oferim se adaptează și ele acestor vremuri și obiceiuri de consum.
Principalul nostru obiectiv, în 2025, este listarea brandului pe rafturile cât mai multor IKA, traditional trade și operatori HoReCa, dar și proovarea produselor către consumatorii finali. Lucrăm intens la acest proces, care este unul de durată, pentru că și competiția la raft este puternică.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (modernbuyer.ro).