Sectorul imobiliar chinez înregistrează semne de redresare, întrucât ministrul pentru Locuințe, Ni Hong, a declarat că, din ianuarie și februarie, piața a oprit declinul și a început să se stabilizeze, transmite Agerpres. Această evoluție pozitivă vine într-un moment în care oficialii adoptă un ton mai optimist privind economia, în ciuda intensificării presiunilor comerciale din partea SUA.
După ani dificili în care investițiile în proprietăți imobiliare au înregistrat un declin record, iar vânzările și construcțiile noi au scăzut cu peste 10%, semnele recente de stabilizare ar putea oferi un impuls sectorului. Pe 17 martie, autoritățile din Beijing vor publica datele privind evoluția pieței imobiliare la începutul anului 2025, date ce ar putea confirma tendința de revenire.
Cu toate acestea, analiștii rămân precauți. În timp ce unii, precum cei de la Nomura, observă o evoluție peste așteptări a vânzărilor și prețurilor în marile orașe chineze, alții anticipează un nou declin al prețurilor locuințelor în acest an, redresarea completă fiind prognozată abia pentru 2026. Estimările arată că prețurile medii ale locuințelor au scăzut cu 20% – 30% față de vârful din august 2021.
O revenire sau stabilizare a sectorului imobiliar ar putea contribui la atenuarea efectelor taxelor vamale impuse de SUA asupra importurilor de mărfuri chinezești. Având în vedere că 70% din avuția gospodăriilor din China este deținută în proprietăți imobiliare, reticența consumatorilor, amplificată de incertitudinile economice, a redus investițiile în acest domeniu. În plus, presiunile deflaționiste, evidențiate în datele din februarie, reflectă prudența crescută a consumatorilor în cheltuieli, pe fondul temerilor legate de locurile de muncă și veniturile disponibile.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).