FacebookTwitterLinkedIn

Administrația Trump nu a reînnoit derogarea care permitea Irakului să importe energie electrică din Iran, o decizie care face parte din campania de „presiune maximă” împotriva Teheranului, conform unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

„Decizia asigură că nu permitem Iranului niciun grad de ajutor economic sau financiar”, a declarat purtătorul de cuvânt. Această măsură face parte din eforturile administrației de a reduce amenințarea nucleară, de a diminua programul de rachete balistice și de a opri sprijinul acordat grupărilor teroriste de către regimul iranian.

Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA din Bagdad a confirmat decizia, în timp ce oficialii au subliniat că președintele Trump a reintrodus „presiunea maximă” asupra Iranului după revenirea la putere în ianuarie. În mandatul său anterior, Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, în efortul de a izola regimul Teheranului de economia globală.

Deși importurile de energie electrică din Iran reprezentau doar 4% din consumul total al Irakului în 2023, revizuirea derogării vine ca o presiune suplimentară asupra Bagdadului pentru a reduce dependența de sursele iraniene. Totodată, SUA utilizează această decizie pentru a stimula negocierile privind reluarea exporturilor de țiței kurd prin Turcia, cu scopul de a crește oferta pe piața globală și de a menține prețurile sub control.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a declarat că regimul iranian trebuie să pună capăt ambițiilor nucleare, altfel se va confrunta cu „presiune maximă”. În plus, autoritățile americane au evidențiat oportunitățile oferite companiilor specializate în creșterea productivității centralelor electrice, îmbunătățirea rețelelor și dezvoltarea interconexiunilor cu parteneri de încredere.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.