2.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Agribusiness – Accesul la îngrășăminte este hotărâtor pentru continuarea creșterii producției agricole – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit celor două organizații, chiar dacă există incertitudini crescute din cauza tensiunilor geopolitice, evoluțiilor meteo negative și creșterii volatilității prețurilor la inputuri, producția mondială vegetală, animală și de pește "este preconizată să crească într-un ritm mediu de 1,1% pe an" între 2023 și 2032, în principal ca urmare a unui acces extins la îngrășăminte și semințe.

Este vorba de un ritm de creștere mai lent decât cel înregistrat în precedentele decenii iar această încetinire are legătură cu evoluțiile demografice, în condițiile în care populația mondială este așteptată să crească cu 0,8% pe an...

Pe categorii, producția vegetală mondială ar urma să crească cu 1,2% pe an, mai mult de pe urma îmbunătățirii productivități decât de pe urma majorării suprafețelor exploatate.

Producția agro-alimentară mondială este așteptată să continue să crească în următorul deceniu, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în precedentul deceniu, cu condiția ca prețurile la inputuri (îngrășăminte, semințe etc.) să rămână accesibile, au apreciat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), într-un raport comun, transmite AFP.

Potrivit celor două organizații, chiar dacă există incertitudini crescute din cauza tensiunilor geopolitice, evoluțiilor meteo negative și creșterii volatilității prețurilor la inputuri, producția mondială vegetală, animală și de pește „este preconizată să crească într-un ritm mediu de 1,1% pe an” între 2023 și 2032, în principal ca urmare a unui acces extins la îngrășăminte și semințe. Este vorba de un ritm de creștere mai lent decât cel înregistrat în precedentele decenii iar această încetinire are legătură cu evoluțiile demografice, în condițiile în care populația mondială este așteptată să crească cu 0,8% pe an. În plus, creșterea producției agro-alimentare se va concentra în primul rând în țările cu venituri scăzute și medii, precum India și China, adaugă FAO și OCDE, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, raportul publicat joi avertizează că în situația în care „prețurile la energie și inputurile agricole vor reveni pe creștere, rezultatul ar fi o creștere a costurilor de producție care ar putea antrena o inflație a prețurilor la alimente și o insecuritate alimentară sporită”, precum și o potențială scădere a producției.

Potrivit estimărilor FAO și OCDE, „orice majorare cu 10% a prețurilor la îngrășăminte duce la o majorare cu 2% a prețurilor alimentelor”. De asemenea, continuarea conflictului din Ucraina, care opune doi importanți producători agricoli mondiali, continuă să amplifice incertitudinile.

Pe categorii, producția vegetală mondială ar urma să crească cu 1,2% pe an, mai mult de pe urma îmbunătățirii productivități decât de pe urma majorării suprafețelor exploatate. Producția mondială de animale și pește ar urma să crească cu 1,3% pe an în următorul deceniu, grație îmbunătățirii productivității animalelor. Potrivit raportului, „carnea de pasăre ar urma să fie responsabilă pentru aproape jumătate din majorarea producției totale de carne până în 2032”.

Autorii raportului subliniază, de asemenea, că emisiile mondiale de gaze cu efect de seră din agricultură ar urma să progreseze cu 7,6% pe an în următorul deceniu, fiind vorba totuși de un ritm inferior celui înregistrat în ultimul deceniu.

Pentru a atenua în mod eficace impactul său asupra planetei, agricultura ar urma să sufere modificări la scară largă, în special în sectorul creșterii animalelor, care ar urma să fie la originea a 80% din creșterea emisiilor agricole, subliniază FAO și OCDE. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!