Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, pe 6 martie 2025, Ungaria a notificat autoritățile competente la nivel internațional despre existența unui focar de febră aftoasă într-o fermă de vaci de lapte din nordul Ungariei, în vecinătatea orașului Gyor, aproape de granița cu Slovacia. Boala a fost confirmată prin analize de laborator. Pe 10 ianuarie, Germania a anunțat primul focar de febră aftoasă după 36 de ani, într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, din apropierea Berlinului.
Ca urmare a confirmării acestui focar de febră aftoasă din Ungaria, ANSVSA a dispus acțiuni de prevenire a introducerii virusului acestei boli în România, scrie News.ro.
Astfel, ANSVSA a dispus informarea reprezentanților principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine din țară și obligativitatea de a anunța medicul veterinar despre animalele cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalități. De asemenea, Autoritatea a dispus mediatizarea necesității și a obligației proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate
Altă măsură a ANSVS vizează informări privind obligația proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalități, prin intermediul unor materiale printate (afișe, postere) care să fie postate la circumscripțiile de liberă practică, primării, biserici, etc.
Transporturile de animale și produsele de origine animală dinspre zona de restricție (proximitatea localității Gyor pe o rază de 30 de kilometri) sunt temporar suspendate și trebuie monitorizate atent toate transporturile de vaci, porci, oi și capre din cadrul comerțului intracomunitar și sporite controalele în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale, menționează ANSVSA.
Operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine sunt obligați să prenotifice DSVSA județeană despre orice achiziție de animale din speciile mai sus menționate din Uniuniea Europeană. Potrivit ANSVSA, la fiecare transport de vaci, porci, oi și capre medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va facea un examen clinic al tuturor animalelor.
„DSVSA județene vor efectua informări în cascadă la nivelul tuturor operatorilor și instituțiilor județene. Aceste informări se vor realiza în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene cu reprezentanții principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine și cu cei ai operatorilor economici implicați în activitatea de comerț, de pe raza județului. În funcție de evoluția anchetei epidemiologice și a notificărilor primite, ANSVSA va transmite în teritoriu recomandări și instrucțiuni prin note de serviciu cu privire la evoluția febrei aftoase în Uniunea Europeană. Acestea vor fi implementate prin organizarea de întâlniri cu părțile implicate și interesate”, se mai arată în comunicatul citat.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România care desfășoară activități comerciale cu rumegătoare paricopitate și suine să acorde o atenție deosebită instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de animale de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene, mai precizează aceeași sursă.
În România, există un Program Național de Supraveghere pentru febra aftoasă inclus în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului care constă în supravegherea activă și pasivă a animalelor din efectivele indigene si din supravegherea activa a animalelor provenite din comertul intracomunitar.
Febra aftoasă este o boală infecțioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal și la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are șapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleași simptome. Intervalul dintre expunerea la infecție și apariția simptomelor variază între 24 ore și zece zile sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiții naturale, este de trei-șase zile.
Virusurile febrei aftoase pot fi identificate în toate secrețiile și excrețiile animalelor infectate acut, inclusiv în aerul expirat. Transmiterea se realizează, în general, prin contactul direct între animalele infectate și cele susceptibile sau, mai rar, expunerea indirectă a animalelor predispuse la excrețiile și secrețiile animalelor infectate acut sau produse din carne neprocesate.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).