12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Agribusiness – Agricultorii din Prahova spun că situația grâului e critică din cauza secetei și cer desființarea sistemului antigrindină – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

EXCLUSIV FOTO Primăria Sector 4 expropriază terenul unui proiect rezidențial cu peste 280 de apartamente.

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară.

Grâul, dacă nu îl plouă substanțial în următoarele 10 zile, se va usca pe câmp de nu vom lua un bob de grâu și de rapiță.

Agricultorii din județul Prahova spun că, la această oră, situația culturilor de grâu este critică pe fondul secetei și cer desființarea sistemului antigrindină despre care susțin că nu protejează, în realitate, împotriva grindinei și, mai mult, ar favoriza seceta.

Zeci de agricultori, unii însoțiți de utilaje, au protestat în comuna prahoveană Valea Călugărească, cerând oprirea sistemului antigrindină, scrie Agerpres.

„Protestul a fost unul spontan, generat de operaționalizarea, începând de azi, a sistemului antigrindină. (…) Nu există niciun studiu care să releve legătura între însămânțarea asta – că nu contează că e cu rachete, Occidentul a făcut cu avioane, cu fel de fel de manevre să ducă iodura asta de argint în nor – și incidența grindinei. Deci, e simplu! Ne jucăm pe banii noștri fără să afectăm căderea de grindină. Dacă grindina va vrea să pice, va pica indiferent ce fac ăștia. Ei trag exagerat. Probabil, ocazional, să zic că mută grindina dintr-un loc în altul, să zic, dar oricum suprimă ploile”, a declarat președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Prahova, Adrian Mocanu.

Potrivit acestuia, situația privind cultura de grâu este critică la această oră.

„Suntem extrem de speriați în zona asta de sud a Prahovei pentru că situația la ora asta este critică. Am 40 de ani de agricultură, dar așa ceva nu am văzut. Grâul, dacă nu îl plouă substanțial în următoarele 10 zile, se va usca pe câmp de nu vom lua un bob de grâu și de rapiță. (…) La ora asta, se usucă grâul pe câmp, s-a schimbat la culoare, el nu mai face, chiar dacă îl irig de aici încolo, decât trei tone la hectar. Eu asemenea secetă nu am pomenit în primăvară”, a spus Mocanu.

Fermierii cer oprirea sistemului antigrindină și reclamă faptul că nu există studii privind impactul iodurii de argint asupra mediului.

„E vorba de 50 de milioane de euro pe care îi trag în aer pe degeaba. (…) Ne-am trezit noi să tragem, din 2005, pe când ăștia au terminat cu trasul prin 2000 – Argentina, Franța, Republica Moldova trag din anii ’60 și au început să renunțe pentru că și-au dat seama că nu se pupă costurile și protecția. (…) Organizația Mondială a Meteorologiei nu recomandă intervențiile în atmosferă, ci recomandă eventuale studii, iar cu iodura de argint, care este o substanță care nu există în natură… nu au făcut ei nicio cercetare. Fiind o substanță așa de rară care se produce doar în laborator, ea nefiind uzual, nu au făcut și ei niciun studiu. Am găsit doar faptul că e puternic toxică pentru mediul acvatic, cercetările americane spun că în zonele în care s-a insistat cu însămânțarea de nori au găsit concentrații peste limita admisă din această substanță care e solubilă foarte greu în apă, se acumulează… (…) Au primit aviz negativ de la Mediu când au implementat legea”, a adăugat Adrian Mocanu.

Acesta a subliniat că dacă solicitarea fermierilor nu va fi luată în considerare, vor urma proteste masive.

„Am tras semnalul de alarmă… Dacă nu se vor conforma, vor vedea ce nu au văzut pe pământul ăsta în România, proteste de o să blocăm tot. Fermierii pe care i-am văzut eu astăzi sunt disperați”, a mai declarat președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Prahova.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!