18 C
București
joi, mai 23, 2024

Agribusiness – Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina. Ei au cerut plata despăgubirilor promise după ce în Polonia au fost vândute cereale ucrainene – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Guvernul de la Varșovia a anunțat luna trecută că le va plăti compensații producătorilor de cereale afectați de scăderea prețurilor cauzată de intrarea și acumularea a peste cinci milioane de tone de cereale ucrainene după ce UE a suspendat taxele vamale asupra importurilor din Ucraina pentru a ajuta această țară în războiul cu Rusia...

Comisia Europeană a aprobat două pachete de compensații, de 56 și, respectiv, 100 de milioane de euro destinate agricultorilor din țările cele mai afectate de liberalizarea importurilor agricole din Ucraina (România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria).

Dar guvernul de la Varșovia a estimat că aceste compensații nu acoperă nicidecum pagubele agricultorilor săi, a cerut Bruxellesului să-i aprobe suplimentarea de la bugetul polonez cu până 2,2 miliarde de euro suma despăgubirilor acordate agricultorilor polonezi și a interzis unilateral importurile agricole ucrainene...

Mai multe grupuri de agricultori polonezi au blocat punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka.

Ei sunt nemulțumiți că guvernul de la Varșovia nu le-a plătit despăgubirile promise pentru compensarea pierderilor suferite în urma pătrunderii libere în țară a cerealelor ucrainene, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Pichete și zeci de tractoare au împiedicat la acel punct de frontieră trecerea camioanelor venite din Ucraina. Manifestații de susținere a protestului agricultorilor au avut loc în același timp în mai multe orașe poloneze, printre care Szczecin și Lublin.

Guvernul de la Varșovia a anunțat luna trecută că le va plăti compensații producătorilor de cereale afectați de scăderea prețurilor cauzată de intrarea și acumularea a peste cinci milioane de tone de cereale ucrainene după ce UE a suspendat taxele vamale asupra importurilor din Ucraina pentru a ajuta această țară în războiul cu Rusia.

Comisia Europeană a aprobat două pachete de compensații, de 56 și, respectiv, 100 de milioane de euro destinate agricultorilor din țările cele mai afectate de liberalizarea importurilor agricole din Ucraina (România, Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria).

Dar guvernul de la Varșovia a estimat că aceste compensații nu acoperă nicidecum pagubele agricultorilor săi, a cerut Bruxellesului să-i aprobe suplimentarea de la bugetul polonez cu până 2,2 miliarde de euro suma despăgubirilor acordate agricultorilor polonezi și a interzis unilateral importurile agricole ucrainene, interdicție ridicată după ce Comisia Europeană a acceptat restricții temporare pentru importul a patru produse agricole ucrainene, și anume grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui.

Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat marți la Dorohusk (un alt punct de trecere la granița cu Ucraina) că s-a reușit evacuarea din țară a 56% din cerealele ucrainene acumulate în silozurile poloneze și că, deși luni încă se mai descărcau cereale venite din Ucraina, „de acum înainte niciun bob în plus” de cereale ucrainene nu va mai sosi în Polonia, după ce Comisia Europeană a prelungit până pe 15 septembrie măsurile de salvgardare pentru cele patru produse.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!