Producția de lapte crud a Uniunii Europene este estimată la 160 milioane de tone în 2022, ceea ce ar reprezenta o scădere anuală de 0,3 milioane de tone, chiar dacă producția de lapte pe cap de vacă a continuat să crească anul trecut, ajungând la 7.653 de kilograme de lapte, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
În rândul statelor membre, producția de lapte pe cap de vacă este cea mai mare în Danemarca (10.187 de kilograme) și Estonia (10.128 de kilograme) și cea mai scăzută în Bulgaria (3.621 de kilograme) și România (3.367 de kilograme), scrie Agerpres.
Cea mai mare parte a producției de lapte crud a Uniunii Europene a fost livrată anul trecut fabricilor de produse lactate și doar 9,8 milioane de tone au fost folosite de fermieri, fiind fie consumate de fermier și familia lui, fie vândute direct consumatorilor, fie folosite ca hrană sau procesate direct. Din cele 149,9 milioane de tone de lapte livrate anul trecut fabricilor de produse lactate, 145,6 milioane de tone au fost lapte de vacă, restul de oaie, capră sau bivoliță.
Printre alte produse, fabricile de produse lactate au produs anul trecut 22,5 milioane de tone lapte de vacă de consum, 7,7 milioane de tone lapte fermentat care au necesitat șase milioane de tone lapte integral și 1,7 milioane de tone lapte degresat, 2,3 milioane de tone unt care au necesitat 46,4 milioane de tone lapte integral și 10,4 milioane de tone brânză, care au necesitat 59,2 milioane de tone milioane de tone lapte integral și 16,9 milioane de tone lapte degresat. Împreună, producția de brânză și unt a utilizat 70% din întreaga cantitate de lapte disponibilă pentru fabricile de produse lactate din UE.
În rândul statelor membre UE, Germania a fost anul trecut cel mai mare producător de lapte de vacă de consum (19% din totalul UE), unt (20%), produse din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul (29%) și brânză (22%). Franța a fost al doilea mare producător atât de unt cât și de brânză (18% din total la fiecare produs).
Împreună, Germania, Spania, Franța, Polonia și Italia sunt responsabile pentru două treimi din lapte de vacă de consum produs anul trecut în UE, Țările de Jos sunt al doilea mare producător de lapte fermentat, al patrulea de brânză și al cincilea de unt, în timp ce Irlanda este al treilea mare producător de unt, și al cincilea de lapte fermentat.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).