17.8 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Agribusiness – Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi așteaptă contracte mai avantajoase – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Prețurile locale la cafea în Vietnam au atins un maxim istoric în acest an, pe măsură ce fermierii și intermediarii continuă să aștepte contracte mai avantajoase după recolta slabă din sezonul 2023 - 2024.

Aceasta a prognozat că recolta de cafea din 2024-2025 a acestei provincii ar putea fi cu până la 15% mai mică decât cea din 2023 - 2024, estimată la 520.000 de tone, care la rândul său a fost mai mică decât cea din anul precedent...

Unii fermieri vietnamezi s-au bazat pe veniturile realizate din vânzarea de fructe pentru a-și acoperi cheltuieile și costurile de producție, ceea ce le permite să vândă doar o mică parte din recolta de cafea.

Prețurile la cafea își vor continua ascensiunea meteorică, în condițiile în care vremea nefavorabilă, și mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aștepta înainte de a-și vinde recoltele, ar urma să ducă la diminuarea livrărilor celui mai mare producător mondial de cafea robusta, transmite Bloomberg.

Evenimente

25 aprilie – MedikaTV – Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai – Maratonul Fondurilor Europene
27 mai – Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) – Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile locale la cafea în Vietnam au atins un maxim istoric în acest an, pe măsură ce fermierii și intermediarii continuă să aștepte contracte mai avantajoase după recolta slabă din sezonul 2023 – 2024. Asta face mai dificilă sarcina exportatorilor de a-și asigura cantitățile necesare și a declanșat deja un val de situații de incapacitate de îndeplinire a contractelor, scrie Agerpres.

Schimbările climatice provoacă fenomene meteo din ce în ce mai haotice și o intensificare a secetei, astfel că deficitul global de aprovizionare cu cafea ar urma să se prelungească pentru al patrulea an la rând. Vietnamul este responsabil pentru aproximativ o treime din oferta mondială de boabe de cafea robusta, soiul mai ieftin care în mod normal este utilizat la cafeaua instant.

„Nu putem spune când anume va fi atins vârful de preț”, spune Tran Thi Lan Anh, director adjunct la Vinh Hiep Co., un mare exportator vietnamez de cafea.

Potrivit acesteia, fermierii și intermediarii se așteaptă ca prețurile să ajungă până la 150.000 de dong (5,89 dolari) per kilogram, de la nivelul actual de 130.000 de dong.

Diminuarea livrărilor de cafea ale Vietnamului a dus la creșterea cu 50% a cotațiilor futures la bursa de la Londra în acest an, prețurile atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani. Vremea secetoasă care a lovit părți importante din Vietnam a provocat îngrijorări cu privire la următoarea recoltă și posibilitatea unor livrări și mai mici.

Multe lacuri care erau utilizate la irigarea plantațiilor de cafea din centrul Vietnamului sunt la un nivel scăzut, iar resursele subterane de apă au fost epuizate, spune Trinh Duc Minh, președintele unei asociații a cultivatorilor de cafea din provincia Dak Lak. Aceasta a prognozat că recolta de cafea din 2024-2025 a acestei provincii ar putea fi cu până la 15% mai mică decât cea din 2023 – 2024, estimată la 520.000 de tone, care la rândul său a fost mai mică decât cea din anul precedent.

„Nu avem apă pentru fermele noastre. Dacă seceta persistă nu vom avea prea multe boabe de cafea de vândut în următorul sezon”, spune Nguyen The Hue, care cultivă cafea pe o suprafață de șase hectare în provincia vecină Gia Lai.

Însă, pentru moment, prețurile sunt împinse în sus de tendința cultivatorilor de a aștepta contracte mai avantajoase înainte de a-și vinde recolta. Unii fermieri vietnamezi s-au bazat pe veniturile realizate din vânzarea de fructe pentru a-și acoperi cheltuieile și costurile de producție, ceea ce le permite să vândă doar o mică parte din recolta de cafea.

Bloomberg a calculat că, începând din luna octombrie a anului trecut, când a început recolta anului 2023 – 2024, și până în prezent, fermierii și intermediarii vietnamezi nu au reușit să onoreze contracte pentru o cantitate cuprinsă între 150.000 și 200.000 de tone de cafea, echivalentul a 10% până la 13% din culturile recoltate.

„A fost ceva teribil, cu mult peste ce îmi imaginam”, spune Le Duc Huy, director general adjunct la compania de export Simexco Dak Lak.

Acesta a adăugat că, atât compania sa, cât și alți exportatori, au suferit pierderi pentru că nu au putut să onoreze o parte din contractele convenite anterior.

Cel mai mare exportator vietnamez de cafea, Intimex Group, a anunțat recent că Vietnamul a fost nevoit să importe aproximativ 200.000 de tone de cafea anul trecut, o situație care a continuat și în 2024. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!