17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Agribusiness – Canicula din Spania reduce producția de ulei de măsline și determină majorarea prețurilor pe plan global – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Seceta din Spania, cel mai important producător mondial de ulei de măsline, va înjumătăți probabil producția țării anul acesta, comparativ cu 2022, arată estimările Comisiei Europene, ceea ce va duce la creșterea prețurilor, transmite Reuters.

Asociația Exportatorilor Spanioli - Asoliva - estimează că anul acesta cantitatea de ulei de măsline disponibilă pe plan global va fi cu cel puțin 10% mai scăzută decât nivelul de 3,1 milioane de tone din sezonul încheiat în 2021...

În Spania, prețul sticlelor de ulei de măsline a crescut cu aproximativ 60% în 2022, conform firmelor din domeniu.

Seceta din Spania, cel mai important producător mondial de ulei de măsline, va înjumătăți probabil producția țării anul acesta, comparativ cu 2022, arată estimările Comisiei Europene, ceea ce va duce la creșterea prețurilor, transmite Reuters.

În mod obișnuit, Spania furnizează aproximativ 40% din producția mondială. Totuși, valurile de caniculă atunci când înfloresc măslinii și seceta severă de vara trecută au afectat recoltele. Dar seceta afectează și Italia și Portugalia, al doilea și, respectiv, al patrulea producător de ulei de măsline, scrie Agerpres.

Doar Grecia, al treilea mare producător din UE, care nu este afectată de condițiile meteo, se așteaptă la o îmbunătățire a producției, dar nu suficientă pentru a compensa declinul din Spania.

„Este o catastrofă”, avertizează Primitivo Fernandez, șeful Asociației Spaniole a Îmbuteliatorilor de Ulei Comestibil, atrăgând atenția asupra efectelor secetei, crizelor economice și războiului din Ucraina.

Asociația Exportatorilor Spanioli – Asoliva – estimează că anul acesta cantitatea de ulei de măsline disponibilă pe plan global va fi cu cel puțin 10% mai scăzută decât nivelul de 3,1 milioane de tone din sezonul încheiat în 2021.

„Cu fiecare zi în care nu plouă prognozele sunt și mai pesimiste”, avertizează Dcoop, cea mai mare cooperativă a producătorilor de ulei de măsline din Spania.

În Spania, prețul sticlelor de ulei de măsline a crescut cu aproximativ 60% în 2022, conform firmelor din domeniu.

Inițial, creșterea a fost determinată de lipsa uleiului de floarea soarelui, rezultat al războiului din Ucraina. Dar inflația ridicată, majorarea prețurilor la îngrășăminte și seceta au dus la prețuri mai ridicate ale uleiului de măsline.

Un litru de ulei de măsline se vinde în Spania cu peste șapte euro (7,51 dolari), în condițiile în care în februarie 2022 prețul era de sub cinci euro.

Majorarea prețurilor a dus la scăderea vânzărilor de ulei de măsline în Spania cu 8% în perioada februarie 2022 – februarie 2023, arată datele companiei de consultanță Nielsen.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!