11 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Agribusiness – Cinci state membre UE din Europa de Est cer taxe de import pentru cerealele din Ucraina – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Exporturile de cereale sunt o sursă de tensiuni între Kiev și țările vecine membre UE, în condițiile în care Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022.

Cinci state membre UE din Europa de Est, printre care și România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, citând concurența incorectă creată de aceste cereale, a anunțat Ministerul ungar al Agriculturii, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă, Ministerul ungar al Agriculturii a informat că miniștrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, susținând că produsele agricole ieftine din Ucraina le afectează piețele lor de export, scrie Agerpres.

Cele cinci țări semnatare se numără printre statele membre UE care produc semnificativ mai mult grâu și porumb decât necesarul intern, un element crucial pentru siguranța alimentară a Europei și suveranitatea strategică a UE, susțin miniștrii Agriculturii semnatari.

„Acesta este motivul pentru care Bruxelles-ul trebuie să introducă măsuri care să protejeze piețele statelor membre care au graniță cu Ucraina și în același timp să le ajute să își folosească la maximum potențialul de export. Una dintre acestea ar putea fi introducerea de taxe de import la cele mai sensibile produse agricole”, se arată în scrisoarea semnată de miniștrii Agriculturii, printre care și cel ungar Istvan Nagy.

Sectorul agricol important din Ucraina face exporturile de cereale ale țării vecine mai ieftine și asta îi scoate pe fermierii din UE de pe piețele lor tradiționale de export, adaugă miniștrii semnatari. Potrivit acestora, fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia „au suferit pierderi semnificative”, după ce anul trecut UE a suspendat cotele la import și taxele vamale pentru cerealele din Ucraina.

De asemenea, miniștrii Agriculturii au făcut un apel către Comisia Europeană să examineze într-un raport dacă orientările de producție din Ucraina sunt în linie cu standardele UE.

Plângerile au fost adresate comisarului european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, și comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Exporturile de cereale sunt o sursă de tensiuni între Kiev și țările vecine membre UE, în condițiile în care Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022.

Fermierii din aceste state au protestat față de aceste livrări, susținând că distorsionează piețele locale.

În luna septembrie a anului trecut, Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor introduce propriile restricții vizând importurile de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească un embargou cu privire la cerealele ucrainene în cele cinci state membre din Europa de Est. Toate restricțiile impuse în cele trei țări vizează importurile interne și nu afectează tranzitul spre alte piețe. Ucraina a răspuns prin plângeri la Organizația Mondială a Comerțului împotriva celor trei țări, în timp ce alte state membre UE au condamnat măsurile cu carcater unilateral.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!