17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Agribusiness – Directorul Consiliului Concurenței explică felul în care se truchează licitațiile organizate de Romsilva – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Decizie definitivă - Fostul președinte ANCOM Adrian Diță scapă de dosarul privind recuperarea sumelor achitate către salariații concediați în 2017, care au câștigat procesele.

Era utilizat principiul rotației: se licita primul pas după care pasul următor două firme nu mai licitau; ele urmau să fie compensate la licitația următoare, iar firma care achiziționa prima licitație urma să se abțină...

Vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, le-a transmis primarilor că o licitație trucată poate conduce la pierderea banilor europeni.

Directorul general al Consiliului Concurenței, Daniela Bădilă, a declarat în cadrul unei întâlniri cu autoritățile locale din județul Mureș că printre cele mai mari probleme pe care le are instituția sunt licitațiile organizate de Romsilva.

”Avem de exemplu investigații pe piața lemnului, în care au fost implicate 35 de companii. Cu amenzi de aproape 40 de milioane de euro. Erau două grupuri mari, Schweighofer și Kronospan. Și în jurul companiilor acestea mari se adunau companii mici și se înțelegeau cum să trucheze procedurile de licitație organizate de Romsilva. Era utilizat principiul rotației: se licita primul pas după care pasul următor două firme nu mai licitau; ele urmau să fie compensate la licitația următoare, iar firma care achiziționa prima licitație urma să se abțină, să câștige următoarea. Noi zicem că am blocat procesul, din momentul în care am avut recunoaștere de la foarte multe companii implicate în caz”, susține Bădilă, potrivit G4Media.ro

Vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, le-a transmis primarilor că o licitație trucată poate conduce la pierderea banilor europeni.

”Am avut două grupuri de lucru în care colegii mei prezintă reprezentanților unităților administrativ-teritoriale,=. S-au discutat problemele legate de trucarea de licitații publice – cum să le recunoască, care sunt semnele, indiciile că o licitație ar putea fi trucată, în așa fel încât să mai oprim drenarea banului public prin convenții de tip cartel. Iar altă parte se referă la asoecte legate de ajutoarele de stat, PNRR sau schemele de minimis”, spune Pascu.

Primarul Tg. Mureșului, Soos Zoltan, a cerut schimbarea legislației în materie de licitații deoarece acestea dau mari bătăi de cap unităților administrativ teritoriale, care pierd finanțări inclusiv prin PNRR.

”Prin ADI Ecolect s-a dat ordin de începere a licitației pe zona II, firma Brantner a venit cu un număr de angajați din REVISAL, ziceau că au 154, dintre care 50 de șoferi, pe Mureș. Dar în lunile care au urmat s-a aflat că erau în serviciu doar 14-15 șoferi. Erau 7- 800 de angajați pe România și au declarat că acei angajați sunt și pe Mureș. Și a doua zi am aflat că pe Tg. Mureș erau doar 15 șoferi și rezultatul a fost un dezastru pe care l-am văzut cu toții în decembrie – ianuarie pe salubrizare, care încă persistă și nu știu dacă s-a făcut plângeri penale din partea ADI Ecolect, dar asta urmează să clarificăm”, susține primarul municipiului Târgu Mureș.

Reprezentanții Consiliului Concurenței au arătat că oricine poate face sesizări pe platforma ”Avertizorilor de concurență”, iar sancțiunile sunt substanțiale, începând cu anularea contractului dovedit ilegal, apoi sancțiunea contravențională, de la 0,5 la sută la 10 la sută din cifra de afaceri a anului anterior.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!