15.7 C
București
luni, septembrie 16, 2024

Agribusiness – EXCLUSIV SURPRIZĂ Ioan Niculae poate pierde InterAgro SA – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Nitramonia BC SRL este fosta Popasul Trebeș SRL, care a cumpărat în 2018 creanțe de peste 154 milioane lei ale Băncii Transilvania asupra InterAgro SA, cu care a fost și parteneră de afaceri.

Pachetul a fost vândut la licitație la finalul lunii februarie 2024, fiind adjudecat de către compania de comercializare de combustibili gazoși Gaz Management Consulting SRL, controlată și condusă de basarabeanul cu cetățenie română Ion Sajin, potrivit termene.ro. Registrul comercial de peste Prut consemnează un Ion Sajin drept acționar la o companie agricolă din Republica Moldova, Sajvictonic Agro (cu 20%), și la una IT, Omnicom (50%).

De altfel, adjudecatarul a formulat recent și acțiune în justiție, prin care solicită instanței să constate și să confirme că a intervenit transferul proprietății deținerii de 76,46% la InterAgro SA, de la Interaction SRL, controlată de Ioan Niculae, la Gaz Management Consulting SRL a lui Ion Sajin.

Familia omului de afaceri Ioan Niculae riscă să piardă – în mod ilegal, susțin el și fiica sa – controlul asupra InterAgro SA, principala companie din grupul omonim, înființată în 1994, un business cu profil agricol aflat în insolvență de 8 ani, dar totodată activ operațional, în curs de implementare a planului de reorganizare și de plată a creanțelor aprobat de creditori și dispunând de active de peste jumătate de miliard de lei, conform datelor Profit.ro.

Evenimente

25 iunie – Medika TV – Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Neoclinique, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie – Maraton Profit News TV – Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel, Carmistin
25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar

În primăvara anului trecut, mai precis în martie 2023, societatea Nitramonia BC a antreprenorului băcăuan Eusebiu Guțu, deținătoare a unei creanțe de aproape 45 milioane lei asupra Interaction SRL, garantată cu deținerea majoritară a acesteia la InterAgro SA, a obținut o decizie judecătorească de încuviințare a valorificării creanței, prin scoaterea la vânzare a pachetului de 76,46% din capitalul InterAgro SA, potrivit documentelor de insolvență ale celor două companii, analizate de Profit.ro.

Nitramonia BC SRL este fosta Popasul Trebeș SRL, care a cumpărat în 2018 creanțe de peste 154 milioane lei ale Băncii Transilvania asupra InterAgro SA, cu care a fost și parteneră de afaceri. Eusebiu Guțu a fost în trecut administrator unic al combinatului chimic Amurco din Bacău, aflat în faliment.

Societatea lui Guțu, Nitramonia BC, a cumpărat în ultimii ani, în cadrul procedurilor de faliment ale companiilor omonime proprietare, activele combinatelor Chemgas Slobozia, Nitramonia Făgăraș și Amurco Bacău, aflate anterior în portofoliul grupului InterAgro al lui Niculae. Amurco a fost achiziționat cel mai recent, ultima tranșă de preț fiind achitată în martie 2024.

În decembrie 2023, tribunalul a aprobat organizarea unei licitații pentru vânzarea deținerii majoritare a Interaction SRL la InterAgro SA. Pachetul a fost vândut la licitație la finalul lunii februarie 2024, fiind adjudecat de către compania de comercializare de combustibili gazoși Gaz Management Consulting SRL, controlată și condusă de basarabeanul cu cetățenie română Ion Sajin, potrivit termene.ro. Registrul comercial de peste Prut consemnează un Ion Sajin drept acționar la o companie agricolă din Republica Moldova, Sajvictonic Agro (cu 20%), și la una IT, Omnicom (50%).

Prețul de adjudecare a fost de 2,035 milioane de lei (echivalentul garanției de participare depuse), conform documentelor citate, de la o cotație de pornire de 20,35 milioane lei, reprezentând jumătate din valoarea nominală a acțiunilor, de 40,71 milioane lei. Inițial, și Nitramonia BC solicitase să participe la licitație, dar în cele din urmă a comunicat că ″nu dorește adjudecarea în contul creanței″. 

Schimbarea acționarului majoritar al InterAgro SA nu a fost înregistrată, cel puțin deocamdată, la Registrul Comerțului. De altfel, adjudecatarul a formulat recent și acțiune în justiție, prin care solicită instanței să constate și să confirme că a intervenit transferul proprietății deținerii de 76,46% la InterAgro SA, de la Interaction SRL, controlată de Ioan Niculae, la Gaz Management Consulting SRL a lui Ion Sajin.

Gaz Management Consulting SRL a fost înființată în România în 2021 și a obținut licență de trader de gaze naturale în martie 2022. Firma a ajuns între timp în topul traderilor de pe piața românească angro de profil, consemnând o cotă de 2,89% în luna martie 2024, conform datelor ANRE. Afacerile Gaz Management Consulting SRL au explodat anul trecut, rulajul crescând de la numai 2,57 milioane lei în 2022 la peste 176 milioane lei în 2023.

″Următoarea etapă de dezvoltare a operațiunilor și extindere a portofoliului de clienți include prezența pe piețele vecine de gaze naturale: Ungaria, Bulgaria și Grecia″, spune Gaz Management Consulting pe site-ul propriu, adăugând că intenționează să achiziționeze și gaze naturale lichefiate (LNG).

Adina Niculae, fiica lui Ioan Niculae, care are 18,82% din InterAgro SA, precum și Interaction SRL și InterAgro SA ca atare, prin administratorii lor speciali, au contestat în instanță scoaterea la vânzare și cedarea prin licitație, la prețul de puțin peste 2 milioane lei, a deținerii de 76,46% din Interagro SA.

Acolo a fost un jaf cu acea vânzare, s-a încălcat Legea insolvenței și s-a mers ilegal pe Codul civil. Noi, eu și fiica mea, nu voiam să vindem. Însă după aceea ne-au și împiedicat să participăm la licitație. La acel preț de numai 2 milioane de lei, adică doar garanția de participare, am fi cumpărat noi. Fiica mea avea dreptul să participe, ca acționar avea drept de preempțiune″, a declarat, pentru Profit.ro, Ioan Niculae, susținând că adjudecatarul Gaz Management Consulting ar fi un ″interpus″ al Nitramonia BC și al proprietarului acesteia, Eusebiu Guțu.

Astfel, reclamanții reproșează administratorului judiciar al Interaction SRL că a stabilit ″aleatoriu″ prețul de vânzare, fără vreo evaluare, că acest preț și vânzarea ca atare nu au avut votul creditorilor, precum și că procedura de licitație a fost organizată fără caiet de sarcini și fără ca organizarea ei să fi fost făcută cunoscută prin publicitate în condițiile stabilite de legislația în vigoare, ceea ce ar constitui cumulat ″o încălcare a principiilor maximizării averii debitorului și valorificării într-o manieră cât mai eficientă a activelor acestuia″, prevăzute de Legea insolvenței.

Administratorul judiciar, susținut și de vânzătorul Nitramonia BC și de adjudecatarul Gaz Management Consulting, a respins toate argumentele contestatarilor.

Adina Niculae a mai susținut la tribunal că, prin scoaterea la licitație a deținerii, fără a fi fost anunțați și ceilalți acționari ai InterAgro SA, i s-a încălcat dreptul legal de preempțiune prevăzut de Codul de procedură civilă.

″(…) societatea InterAgro SA este o persoană juridică cu un patrimoniu extrem de mare, notoriu la nivelul întregii Românii, chiar dacă se află în procedură de reorganizare. Este inadmisibil să fie acceptată valorificarea/transferarea în fapt și în drept a proprietății a mai bine de 76% din acest imens patrimoniu la valoarea de 2.000.000 de lei, măsura fiind vădit prejudiciabilă pentru debitoarea-acționar Interaction SRL, care ar fi trebuit să obțină un preț cu mult, mult mai mare decât cei 2.000.000 de lei″, a arătat ea în instanță.

În replică, creditorul Nitramonia BC, susținut de administratorul judiciar al Interaction SRL și de adjudecatarul Gaz Management Consulting, a argumentat în instanță că prețul de vânzare nu a fost ″derizoriu″, dat fiind că, în cadrul procedurii de insolvență a Interaction SRL, pachetul de acțiuni la InterAgro SA fusese evaluat oficial la valoare zero. 

La rândul său, InterAgro SA ca atare, prin administratorul său special, a contestat procesul verbal al licitației și a solicitat anularea acestuia. 

În plus față de argumentele susținute și de ceilalți reclamanți, InterAgro SA a arătat că participanții la licitație aveau obligația de a oferi din start prețul de pornire, de 20,035 milioane lei, ceea ce nu s-a întâmplat, fapt care ar fi încălcat Regulamentul stabilit pentru licitație. 

Contactate de Profit.ro pentru comentarii, nici Gaz Management Consulting și nici Nitramonia BC nu au transmis vreun răspuns până în momentul publicării acestui articol.  

Din 2019, de la confirmarea primei variante a planului de reorganizare al InterAgro SA, și până în prezent, compania a plătit datorii către creditori în valoare de peste 300 milioane lei și mai are de achitat circa 165 milioane lei. Cel mai mult are de primit producătorul de gaze controlat de stat Romgaz – peste 55 milioane lei.

Potrivit celor mai recente date publice disponibile, la finalul lui 2023, InterAgro SA avea active totale de peste 508 milioane lei, totalul capitalurilor cifrându-se la mai mult de 261 milioane lei. Societatea a terminat anul trecut cu pierderi de 25,3 milioane lei, la venituri totale de 10,5 milioane lei, din care cifră de afaceri de 5,6 milioane lei.

În 2022, InterAgro SA a avut profit net de peste 180 milioane lei, la venituri totale de 688,7 milioane lei. Cea mai mare parte a încasărilor a provenit din vânzări de active non-core și recuperări de creanțe, în cadrul planului de reorganizare, cifra de afaceri fiind de 6,77 milioane lei. În primele 2 luni din 2024, Interagro SA a avut încasări de 3,2 milioane lei.

Cu ani în urmă, înainte să intre în insolvență, InterAgro SA a înregistrat rulaje anuale și de peste 2 miliarde de lei.

Contactat de Profit.ro pentru eventuale comentarii, administratorul judiciar, Casa de Insolvență Transilvania (CITR), a transmis drept răspuns un rezumat al speței.

Interaction SRL deținea 76,47% din acțiunile InterAgro SA. Acest pachet de acțiuni a fost vândut în procedura de reorganizare a Interaction SRL, ca urmare a deciziei judecătorului sindic. Prin hotărârea pronunțată în data de 07.12.2023 de către Tribunalul București, în dosarul nr. 37852/3/2018, judecătorul a încuviințat vânzarea acestui pachet de 8.142.100 acțiuni, prin licitație publică, raportat la valoarea contabilă, potrivit Codului de Procedură Civilă, prin admiterea cererii formulată creditorului garantat, Nitramonia BC SRL.

Ca urmare a acestei decizii judecătorești, CITR, în calitate de administrator judiciar, a organizat licitații publice, în acord cu dispozițiile codului de procedură civilă, în condiții de executare silită. În cadrul primei licitații care s-a desfășurat în două etape, nu s-au înscris ofertanți. În cea de-a doua licitație, organizată în data de 27 februarie 2024, pachetul de acțiuni a fost adjudecat de către Gaz Management Consulting SRL pentru prețul de 2.035.525 lei.

Hotărârea pronunțată în data de 07.12.2023 de către Tribunalul București prin intermediul căreia a fost încuviințată vânzarea pachetului de acțiuni este definitivă cu autoritate de lucru judecat, conform deciziei Curții de Apel București nr. 530/A/26.03.2024.

Măsura aprobată de judecătorul sindic de organizare a vânzării pachetului de acțiuni prin licitație publică și adjudecarea acțiunilor sunt contestate în prezent de societatea Interaction SRL și de InterAgro SA, prin administratorii speciali. Aceleași societăți au făcut și cereri de suspendare împotriva măsurii de a vinde la licitație pachetul de acțiuni, iar cererile au fost respinse de către judecătorul sindic în trei rânduri, soluția fiind definitivă prin decizia Curții de Apel (nr. decizie 531/26.03.2024). Contestațiile rămase au termen de judecată pe fond la data de 30.05.2024″, a comunicat, pentru Profit.ro, Florin Constantin, Senior Partner la CITR.

Între timp, instanța a amânat pronunțarea asupra contestațiilor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!