4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Agribusiness – LISTA alimentelor cu preț redus, extinsă cu gândul la sărbătorile de iarnă. La ce alimente mai pot scădea prețurile – variantele de lucru – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Guvernul va negocia cu operatorii economici din domeniu extinderea listei de produse alimentare cu adaos comercial plafonat, iar printre produsele noi care are putea fi incluse pe lista celor 14 produse aprobate deja se numără alimentele specifice sărbătorilor de iarnă...

De ce este important: Cotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți au fost stabilie de Guvern, începând cu 1 august, la maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare, conform ordonanței aprobate de Guvern.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că va iniția discuțiile cu firmele din domeniu pentru extinderea listei de produse alimentare cu adaos plafonat și că ar fi normal că în această listă să fie incluse produsele care sunt solicitate mod special cu prilejul sărbătorilor de iarnă...

Guvernul va negocia cu operatorii economici din domeniu extinderea listei de produse alimentare cu adaos comercial plafonat, iar printre produsele noi care are putea fi incluse pe lista celor 14 produse aprobate deja se numără alimentele specifice sărbătorilor de iarnă, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acesta a precizat că un produs al cărui adaos comercial ar putea fi plafonat este cozonacul.

De ce este important: Cotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți au fost stabilie de Guvern, începând cu 1 august, la maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare, conform ordonanței aprobate de Guvern.

Prevederile au fost stabilite pentru 3 luni, iar acum Executivul va lua o nouă decizie cu privire la această măsură, pe care vrea să o extindă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că va iniția discuțiile cu firmele din domeniu pentru extinderea listei de produse alimentare cu adaos plafonat și că ar fi normal că în această listă să fie incluse produsele care sunt solicitate mod special cu prilejul sărbătorilor de iarnă, ira un astfel de produs este cozonacul.

Pe de altă parte, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că în acest moment, la nivelul Guvernului, există două variante de lucru privind noi reduceri ale adaosului comercial la alimente.

O primă variantă ar fi ca în cadrul celor 14 categorii de alimente să fie introduse și alte specialități, de pildă laptele cu grăsime de 3,5% pe lângă 1,5%, la ouă să fie introdus și alt calibru pe lângă M, respectiv la produsele de panificație să fie extinse.

”Argumentul ar fi că, odată cu reducerea adaosului la categoriile stabilie, pe orizontală s-a remarcat o tendință de ieftinire și a altor produse din această categorie, ca urmare a faptului că au fost preferate alimentele reduse”, au arătat sursele citate.

O a doua variantă ar fi însă introducerea unor noi categorii de produse pentru care să fie reduse adaosurile comerciale, precum cozonacul și alte produse.

Lista de produse agricole și alimentare cu adaos comercial limitat

 1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

 2. Lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5% cu excepția UHT

 3. Brânză telemea de vacă vrac

 4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

 5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

 6. Mălai 1 kg

 7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

 8. Ulei de floarea-soarelui 1L

 9. Carne proaspătă pui*

 10. Carne proaspătă porc**

 11. Legume proaspete vrac***

 12. Fructe proaspete vrac****

 13. Cartofi proaspeți albi vrac

 14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne de pui înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne de porc înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

*** Legume proaspete vrac înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac înseamnă: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!