O ceașcă de cafea va deveni și mai scumpă, deoarece întreruperile persistente ale aprovizionării au dus la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani al cotațiilor la cafea arabica premium, transmite Bloomberg.
Cotațiile futures la bursa de la New York au urcat cu 2%, la 2,6475 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 2011. La acestea se adaugă majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale și perioadele mai lungi de tranzit, scrie Agerpres.
Evenimente
30 septembrie – Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură – Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie – Eveniment Profit Energy.forum – Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie – Gala Profit – Povești cu Profit… Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Analiștii se așteaptă anul acesta la o creștere de aproximativ 40% a prețurilor, din cauza deficitului de boabe de cafea robusta, un sortiment mai ieftin. Prețul ridicat vine și pe fondul temerilor privind condițiile meteo nefavorabile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea. Țara se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce afectează și perspectivele privind viitoarele culturi.
În lanțul de aprovizionare, impactul prețurilor ridicate din acest an este vizibil. JM Smucker Co, ale cărui mărci, cum ar fi Folgers și Café Bustelo, domină piața cafelei la domiciliu din SUA, a majorat deja prețurile în această vară. Lanțul de restaurante Pret A Manger din Marea Britanie a renunțat la oferta sa prin care clienții puteau face un abonament pentru a primi zilnic cinci băuturi.
De asemenea, schimbările climatice reprezintă o amenințare directă pentru industria cafelei, evaluată la mai multe miliarde de dolari, oamenii de știință prognozând o scădere a randamentelor și o reducere a zonele adecvate pentru cultura arborilor de cafea.
În condițiile unei cereri în creștere și ale impactului crizei climatice, lumea ar putea să se confrunte cu o penurie de cafea robusta care ar putea ajunge la 35 de milioane de saci în anul 2040, a estimat recent organizația sectorială World Coffee Research. Cercetătorii estimează că zonele propice pentru cultura cafelei arabica ar putea să se reducă la jumătate până în 2050.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).