1.4 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023

Agribusiness – Polonia va menține interdicția asupra importurilor agricole ucrainene – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Deschiderea pieței europene pentru produsele ucrainene „a fost un gest unilateral de bunăvoință din partea Uniunii, nu o obligație legală bilaterală”, a declarat miercuri un eurodeputat membru al partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS)...

„Exceptările de la plata taxelor vamale pentru cerealele ucrainene în UE sunt un privilegiu unilateral, limitat în timp și revocabil acordat Ucrainei”, a amintit eurodeputatul polonez, în timp ce guvernul de la Kiev insistă pe lângă Comisia Europeană să respingă cererea statelor UE vecine cu Ucraina de a prelungi restricțiile asupra importului unor produse agricole ucrainene, restricții ce expiră pe 15 septembrie, scrie Agerpres.

„Deschiderea permanentă a pieței europene pentru cerealele ucrainene ar fi contrară principiilor Politicii Agricole Comune a UE, bazată pe subvenționarea producției agricole și protejarea pieței interne în fața importurilor (…) din state terțe”, a explicat eurodeputatul...

Deschiderea pieței europene pentru produsele ucrainene „a fost un gest unilateral de bunăvoință din partea Uniunii, nu o obligație legală bilaterală”, a declarat miercuri un eurodeputat membru al partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), Jacek Saryusz-Wolski, care a acuzat Kievul de rea credință și că folosește războiul drept scuză pentru a exercita presiuni asupra UE în chestiunea exportului cerealelor ucrainene, relatează agenția EFE.

„Exceptările de la plata taxelor vamale pentru cerealele ucrainene în UE sunt un privilegiu unilateral, limitat în timp și revocabil acordat Ucrainei”, a amintit eurodeputatul polonez, în timp ce guvernul de la Kiev insistă pe lângă Comisia Europeană să respingă cererea statelor UE vecine cu Ucraina de a prelungi restricțiile asupra importului unor produse agricole ucrainene, restricții ce expiră pe 15 septembrie, scrie Agerpres.

„Ucraina acționează cu rea credință în această chestiune, folosind războiul pentru a obliga UE să-și deschidă piața agricolă în mod permanent și să perpetueze acest precedent pe termen nelimitat”, a mai remarcat același eurodeputat polonez, care s-a exprimat conform poziției guvernului de la Varșovia.

„Deschiderea permanentă a pieței europene pentru cerealele ucrainene ar fi contrară principiilor Politicii Agricole Comune a UE, bazată pe subvenționarea producției agricole și protejarea pieței interne în fața importurilor (…) din state terțe”, a explicat eurodeputatul.

Intrarea liberă a produselor ucrainene pe piața UE „a fost un gest unilateral de bunăvoință din partea Uniunii, nu o obligație legală bilaterală pe care Ucraina să o poată reclama prin mijloace legale”, a mai subliniat europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski, după ce guvernul ucrainean a sugerat că s-ar putea adresa Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) dacă cerealele ucrainene nu sunt lăsate să intre liber pe piața statelor UE.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei țări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale și celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale și alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantități de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele după ce nu și-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste țări, unde au fost comercializate sub prețurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta și ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat piețele țărilor est-europene și le-au provocat agricultorilor din aceste țări pierderi compensate doar parțial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârșitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru țări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor „măsuri excepționale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui, acord ce expiră pe 15 septembrie.

Guvernul polonez a anunțat că va prelungi oricum aceste restricții, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul. Mai mult, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a anunțat recent că pe lista produselor agricole ucrainene interzise la import în Polonia vor fi adăugate mierea și zmeura.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!