17.8 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Agribusiness – Proiect: Interzicerea comercializării pe piața internă a cărnii sintetice obținută în laborator din celulele de la animale – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit proiectului, inscripționarea informațiilor obligatorii privind etichetarea cărnii și a produselor procesate pe bază de carne, precum și a cerințelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conținutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condițiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu...

Proiectul stabilește că "produs românesc" din carne înseamnă "carnea și produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România" și este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condițiile.

În termen de 90 de zile de data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională, Sanitară, Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor elabora normele metodologice și ghidul de definiții și termeni folosiți în industria de procesare a cărnii, care se aprobă prin ordin comun.

Mai mulți parlamentari PSD au depus, la Parlament, un proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii, propunând, între altele, interzicerea comercializării pe piața internă a cărnii sintetice obținută în laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici să fie obligați să includă pe eticheta produselor de carne prețul de achiziție din piața internă sau externă.

Proiectul a fost anunțat ieri de Profit.ro.

Potrivit proiectului, inscripționarea informațiilor obligatorii privind etichetarea cărnii și a produselor procesate pe bază de carne, precum și a cerințelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conținutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condițiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu, scrie Agerpres.

Eticheta va cuprinde codul QR, cât și prețul de achiziție al produselor atât din piața internă, cât și din piața externă”, mai prevede proiectul.

Proiectul stabilește că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea și produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” și este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condițiile.

„Produsele de carne comercializate pe piața internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziție. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de produsele din carne autentice (…), cu informare explicită către cumpărători a conținutului acestor produse”, mai prevede actul normativ.

Aceste prevederi vor fi aplicate și „în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente”.

Totodată, meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază, mai prevede proiectul.

„Orice neconformitate depistată de autoritățile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană și din țările terțe”, mai stabilește actul normativ.

În cazul modificării informațiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancționat în conformitate cu legislația în vigoare.

„Comercializarea cărnii sintetice obținută în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piața internă”, la fel și produsele culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică.

Proiectul prevede și sancțiuni cu amenzi între 20.000 lei și 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor va fi făcută de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională, Sanitară, Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu atribuții de control în domeniu.

În termen de 90 de zile de data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională, Sanitară, Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor elabora normele metodologice și ghidul de definiții și termeni folosiți în industria de procesare a cărnii, care se aprobă prin ordin comun.

Proiectul intitulat „Legea cărnii și a produselor din carne” a fost inițiat de 7 parlamentari PSD, între care și Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional.

În 14 iunie, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, la audierea în comisiile parlamentare pentru a prelua acest portofoliu, că depune în Parlament Legea cărnii și a produselor din carne, menționând că aceasta, „pe modelul Legii laptelui și a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corectă și interzicerea de grăsimi animale în produsele procesate din carne”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!