16.9 C
București
luni, martie 20, 2023

Agribusiness – România, cea mai mică producție de porumb din ultimii 15 ani – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

România va consemna în acest an cea mai mică producție de porumb din 2007 și până în prezent, seceta diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% față de anii trecuți, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Acesta a adăugat că producția obținută va asigura consumul intern, existând și o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obținută în 2022.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafață, dar până la această dată producția medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obțineau între 5 și 6 tone la hectar.

România va consemna în acest an cea mai mică producție de porumb din 2007 și până în prezent, seceta diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% față de anii trecuți, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Acesta a adăugat că producția obținută va asigura consumul intern, existând și o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obținută în 2022.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafață, dar până la această dată producția medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obțineau între 5 și 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producția obținută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern și o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a susținut că va anunța cantitatea exactă obținută de fermieri în 2022, „când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”, însă a subliniat că este cea mai mică producție de porumb care s-a obținut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

„Producția totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în așa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunța cantitatea exactă pe care au obținut-o fermierii și pe care o poate anunța România atât în datele statistice europene, cât și pentru informarea corectă a opiniei publice din țară. Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenți. Vom vedea cum stăm și la nivel european la sfârșitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producție de porumb care s-a obținut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producțiile multor țări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăți generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm și soluții în direcția aceasta pentru a susține fermierii români”, a transmis Petre Daea.

În ceea ce privește producția totală de semințe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obținută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu față de necesarul de consum al României.

„La floarea soarelui am obținut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu față de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producția normală care se poate obține în condițiile României”, a spus el.

Oficialul MADR a menționat că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condițiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga țară”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), România a ocupat anul trecut primul loc în UE din punct de vedere al suprafeței cultivate cu porumb, cât și al producției, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, un plus de 4.724.004 tone față de 2020. Producția media obținută anul trecut a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mare decât în 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!