4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Agribusiness – Startup-ul Ynsect, care produce hrană din insecte, concediază 20% dintre angajați, dar obține și finanțare suplimentară de 160 milioane euro – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Startup-ul francez Ynsect, unul dintre cei mai importanți producători europeni de hrană pe bază de insecte, pentru oameni și animale, a anunțat că a obținut o finanțare suplimentară de 160 de milioane de euro, dar se vede nevoit să concedieze 20% din personal pentru a putea ajunge la profitabilitate.

Compania franceză deține unitatea din Olanda din anul 2021, de când a cumpărat startup-ul batav de profil Protifarm, arată StartUpCafe.ro. Startup-ul Ynsect, fondat la Paris, în anul 2011, încearcă astfel să treacă pe profit cât mai repede, în condițiile actuale mai dificile de pe piața financiară.

„Ne-am dat seama că ar fi trebuit să investim zeci și zeci de milioane de euro doar pentru a ajunge pe zero cu fabrica din Olanda” - a declarat, pentru Sifted.eu, Antoine Hubert, CEO și cofondator al Ynsect.

Startup-ul francez Ynsect, unul dintre cei mai importanți producători europeni de hrană pe bază de insecte, pentru oameni și animale, a anunțat că a obținut o finanțare suplimentară de 160 de milioane de euro, dar se vede nevoit să concedieze 20% din personal pentru a putea ajunge la profitabilitate.

Potrivit Reuters, Ynsect concediază 73 de angajați, din care 38 de la fabricile sale din Franța. Restul de 35 de angajați sunt disponibilizați de la fabrica sa din Olanda. Astfel, Ynsect renunță la activitățile sale olandeze de producție de proteină din insecte, reorientând unitatea strict către cercetare. Compania franceză deține unitatea din Olanda din anul 2021, de când a cumpărat startup-ul batav de profil Protifarm, arată StartUpCafe.ro.

Startup-ul Ynsect, fondat la Paris, în anul 2011, încearcă astfel să treacă pe profit cât mai repede, în condițiile actuale mai dificile de pe piața financiară. „Ne-am dat seama că ar fi trebuit să investim zeci și zeci de milioane de euro doar pentru a ajunge pe zero cu fabrica din Olanda” – a declarat, pentru Sifted.eu, Antoine Hubert, CEO și cofondator al Ynsect.

Astfel, compania food-tech franceză își va reduce producția de furaje din insecte pentru ferme, un produs considerat mai puțin profitabil acum, și se va concentra pe producția de hrană pentru animalele de companie și pentru oameni,  precum și pe cea de îngrășăminte destinate agriculturii vegetale, toate pe bază de insecte.

Finanțări de peste 600 milioane EUR atrase de Ynsect în 12 ani

Pe lângă concedieri, Ynsect a anunțat că a obținut o finanțare suplimentară de 160 de milioane de euro de la investitori mai vechi, dar și noi, fără însă a dezvălui cine sunt finanțatorii. Compania va folosi fondurile suplimentare pentru a-și extinde ferma verticală de viermi de făină de la Amiens (nordul Franței), principala sa unitate de producție. Startup-ul caută în continuare investiții.

Astfel, compania franceză ajunge la finanțări totale de circa 610 milioane de euro, sub formă de investiții de la investitori privați, dar și împrumuturi bancare și subvenții de la Guvernul francez, în cei aproape 12 ani pe piață.

Printre investitorii care au susținut Ynsect, anterior, se numără Astanor Ventures, Quadia și  BpiFrance. De asemenea, actorul american Robert Downey Jr. a investit și el în startup-ul de tehnologii în sectorul alimentar (food-tech).

Ynsect produce hrană din insecte, mai exact din larvele unei insecte: gândacul de făină. Alimentele lor pot lua forma unui burger, a unui baton proteic sau forma pastelor, de exemplu. În 2021, Comisia Europeană a autorizat „viremele de făină” pentru consumul uman, iar apoi a permis și folosirea lăcustei și a greierului de casă.

Producția de proteină pe bază de insecte este considerată mai puțin poluantă decât procesul de producție din fermele convenționale. În schimb, hrana din insecte este mult mai scumpă decât cea convențională.

Într-un interviu acordat StartupCafe, în octombrie 2022, CEO-ul și fondatorul Ynsect, Antoine Hubert, a explicat că firma sa și-a propus în primul rând să producă fertilizanți naturali, din insecte, pentru agricultura vegetală tradițională.

„Ynsect este o companie care acum are deja 10 ani vechime, este fondată în Franța, dar, pe lângă Franța, operăm și în Olanda și SUA, cu o viziune de a reinventa lanțul alimentar. Aceasta înseamnă că putem contribui la sustenabilitatea alimentației, pentru că, așa cum se cunoaște, agricultura și industria alimentară sunt primul motiv al declinului biodiversității și al doilea factor al schimbărilor climatice planetare, dar în același timp și prima victimă a schimbărilor climatice. Deci trebuie să schimbăm radical modul în care hrana este creată și consumată. Insectele sunt la baza lanțului trofic oriunde în natură și ceea ce facem noi este să ajutăm fermierii să folosească insectele pentru a-și fertiliza culturile vegetale în mod organic, înlocuind fertilizatorii chimici” – spunea Hubert, în interviul obținut de StartupCafe, la Bruxelles.

În ultima perioadă, Comisia Europeană a autorizat diferite specii de insecte și produse din insecte pentru comercializare în cele 27 de state membre UE, inclusiv România. Deciziile europene doar permit accesul acestor produse pe piață, dar o serie de politicieni eurofobi au vehiculat ideea că Uniunea Europeană ar obliga populația să consume insecte în locul hranei convenționale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!