4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Agribusiness – Varșovia anunță că va introduce unilateral restricții pentru importurile de cereale ucrainene. Kievul avertizează ar putea solicita arbitrajul OMC – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Polonia, care are alegeri parlamentare pe 15 octombrie și care afirmă că cerealele ucrainene mai ieftine fac producția internă nerentabilă, a declarat că nu va ridica interdicțiile, chiar dacă UE nu le va mai prelungi în această săptămână.

"În cazul în care Comisia Europeană nu prelungește interdicția privind importurile de cereale din Ucraina dincolo de 15 septembrie, Polonia va introduce o astfel de interdicție la nivel intern", a declarat guvernul polonez.

Kievul a avertizat că ar putea recurge la arbitraj internațional în legătură cu restricțiile asupra exporturilor sale de cereale, după ce Polonia a declarat că va continua să blocheze importurile interne de cereale ucrainene, chiar dacă Bruxelles-ul ridică interdicția, relatează Reuters.

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în altă parte, scrie News.ro

Restricțiile, menite să protejeze piețele interne invadate de o supraofertă, urmează să expire vineri, 15 septembrie.

Polonia, care are alegeri parlamentare pe 15 octombrie și care afirmă că cerealele ucrainene mai ieftine fac producția internă nerentabilă, a declarat că nu va ridica interdicțiile, chiar dacă UE nu le va mai prelungi în această săptămână.

„Nu avem nicio intenție de a le face rău fermierilor polonezi. Apreciem foarte mult sprijinul poporului polonez și al familiilor poloneze!” a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîhal pe platforma socială X. „Dar în cazul unei încălcări a legislației comerciale în interesul populismului politic înainte de alegeri, Ucraina va fi obligată să apeleze la arbitrajul OMC (Organizația Mondială a Comerțului)”, a adăugat el.

Comentariile lui Șmîhal sunt cel mai recent exemplu de nemulțumire din partea Kievului, care solicită de mult timp încetarea restricțiilor și exportul neîngrădit al tuturor produselor agricole ucrainene către UE, în condițiile în care Rusia îi împiedică livrările pe Marea Neagră.

Cele cinci țări din Europa Centrală doresc ca interdicția UE să fie prelungită cel puțin până la sfârșitul anului. Guvernul polonez se află sub presiunea fermierilor, în contextul în care se apropie alegerile de luna viitoare.

„Nu vom deschide granițele pentru cerealele ucrainene! Embargoul rămâne”, a anunțat marți premierul Mateusz Morawiecki pe X.

„În cazul în care Comisia Europeană nu prelungește interdicția privind importurile de cereale din Ucraina dincolo de 15 septembrie, Polonia va introduce o astfel de interdicție la nivel intern”, a declarat guvernul polonez.

Menținerea exporturilor de cereale este importantă pentru Ucraina, mai ales de când Rusia a renunțat în iulie la acordul care permitea Kievului să transporte cereale în siguranță pe Marea Neagră.

Ucraina va putea exporta circa 50 de milioane de tone de produse agricole în sezonul iulie-iunie 2023/24, a declarat guvernul.

Înainte de război, țările din Europa de Est nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, dar exportul de cereale și semințe oleaginoase ucrainene către Polonia și România a crescut puternic anul trecut, potrivit datelor vamale ucrainene.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!