Deputații majorității de guvernământ din comisia de agricultură au întocmit raport de adoptare unui proiect legislativ care permite vânarea cormoranilor nu doar în perioada septembrie-ianuarie, ci pe tot parcursul anului. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care s-a remarcat ca principalul promotor al vânării acestor păsări încă din timpul guvernărilor anterioare, din mandatul de președinte PSD al lui Liviu Dragnea, și-a exprimat, la scurt timp după revenirea la Ministerul Agriculturii, dorința ca perioada de vânare a cormoranului să fie extinsă pe întregul an.
De ce este important: După ce, în ianuarie 2019, fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a vorbit, în Comisia pentru pescuit a Parlamentului European, despre cormorani, având un discurs inedit (VIDEO MAI JOS), în 2020, Parlamentul a adoptat un proiect de lege, elaborat de PSD, care permite vânătoarea de cormorani. În iunie 2020, proiectul a fost promulgat de președintele Iohannis și a intrat în vigoare.
De asemenea interesant: În iulie 2022, Petre Daea a fost numit ministru al Agriculturii în locul lui Adrian Chesnoiu, iar la scurt timp, în august anul trecut, declara că se așteaptă ca perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, să poată fi extinsă, având în vedere că nu s-ar fi intervenit în timpul pandemiei.
Ca urmare, în octombrie anul trecut, mai mulți parlamentari PSD, printre care și predecesorul lui Petre Daea, Adrian Chesnoiu, au inițiat un prroiect de lege care prevedea extinderea perioadei de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului.
Inițiatorii consideră că Directiva privind conservarea păsărilor (79/409/EC) adoptată în anul 1979, urmată de Directiva păsări nr. 147/2009 și măsurile de protecție a zonele de reproducere a păsărilor a condus Ia o exagerată creștere a populațiilor de cormorani, care au invadat zone din afara ariilor de creștere tradiționale, ajungând în regiuni unde nu erau întâlnite anterior.
Ca urmare a studiilor întreprinse de cercetători din Republica Cehă, Germania și România s-a determinat faptul că un consum zilnic mediu pe cap de cormoran este de aproximativ 500 grame, ceea ce înseamnă că un cormoran consumă aproximativ 150 kg de pește pe an.
Cu toate acestea, autorii proiectului susțin că datele trebuie privite cu oarecare reținere, întrucât în cazul cormoranului mare ar fi vroba de un consum între 800-1.000 g/zi, iar în perioadele de reproducere cantitatea pe care aceștia o consumă poate ajunge undeva între 2-3 kg/zi.
”În ultimii 20 de ani s-a observat o masivă migrație a cormoranilor din apele naturale, unde hrana s-a redus, în ferrnele de acvacultură unde hrana este abundentă. Prezența cormoranului o putem observa pe întreg teritoriul României, nu doar în zonele tradiționale de prezență (Delta Dunării și de-a lungul cursului fluviului Dunărea). Ei au migrat în căutare de hrană și spre zone ca Banat, Transilvania, Moldova. În România principalele specii de pești care reprezintă hrana cormoranilor sunt ciprinidele, în principal crapul, dar și toate celelalte specii de cultură”, susțin autorii proiectului.
Senatorii nu au fost însă de acord cu prelungirea perioadei de vânătoare și au modificat proiectul stabilind că pentru sezonul prevăzut de lege trebuie stabilită de autorități o cotă de recoltare.
Acum, însă, deputații din comisia de agricultură au revenit la forma inițială a proiectului și au prevăzut că pasărea poate fi vânată pe tot parcursul anului.
Proiectul mai trebuie acceptat și de comisia de mediu și votat în plenul Camerei Deputaților.
În 2019, într-un discurs în Parlamentul European, Daea spunea despre cormorani că ”fac baie în piscină”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).