11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024

Agribusiness – Whisky-ul atrage atenția investitorilor în căutare de randamente. Piața globală de whisky ar putea depăși 100 de miliarde de dolari până la finele acestui deceniu – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În depozitele distileriei Annandale, din sudul Scoției, 9.000 de butoaie de whisky sunt stocate de la podea și până în tavan la o valoare de umplere de cel puțin 30 de milioane de lire sterline (35 de milioane de euro), transmite AFP.

În realitate, valoarea acestora crește cu timpul și „marea majoritate sunt vândute la un preț dublu față de cel de umplere după cinci ani și la un preț triplu după 10 ani”, explică directorul general, David Ashton-Hyde, scrie Agerpres.

Investițiile în whisky, denumit uneori și „aur lichid”, au crescut în popularitate, generând speranța unor randamente ridicate care să contracareze inflația.

În depozitele distileriei Annandale, din sudul Scoției, 9.000 de butoaie de whisky sunt stocate de la podea și până în tavan la o valoare de umplere de cel puțin 30 de milioane de lire sterline (35 de milioane de euro), transmite AFP.

În realitate, valoarea acestora crește cu timpul și „marea majoritate sunt vândute la un preț dublu față de cel de umplere după cinci ani și la un preț triplu după 10 ani”, explică directorul general, David Ashton-Hyde, scrie Agerpres.

Investițiile în whisky, denumit uneori și „aur lichid”, au crescut în popularitate, generând speranța unor randamente ridicate care să contracareze inflația. Însă unii fac un apel la prudență în fața înșelăciunilor, escrocheriilor și contrafacerilor.

Piața globală de whisky a ajuns la 87 de miliarde de dolari (81 miliarde de euro) anul trecut, potrivit firmei de cercetare de piață IWSR, care prognozează că va depăși 100 de miliarde de dolari până la finele acestui deceniu. Sectorul a fost impulsionat de unele recorduri anunțate în ultimii ani, inclusiv vânzarea anul trecut a unui butoi de single malt whisky pentru 16 milioane de lire sterline (aproximativ 18 milioane de euro).

În paralel, piața pentru sticle rare de whisky a înregistrat creșteri medii de prețuri de aproximativ 20% pe an, potrivit Bordeaux Index.

„Whisky-ul a fost întotdeauna o categorie de active care a avut rezultate bune” dar dacă până acum era rezervat doar câtorva cunoscători, acum s-a democratizat, concluzionează Benjamin Lancaster, co-fondator la firma de investiții VCL Vintners, care este specializată în investițiile de butoaie de whisky, precum cele comercializate de Annandale.

„Investițiile alternative par să atragă din ce în ce mai mulți oameni, parțial și din cauza frustrărilor cu randamentele de pe piețele bursiere, care au fost afectate de valuri de volatilitate odată cu creșterea inflației”, subliniază Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown. Însă randamentele spectaculoase „sunt deseori specifice unui tip foarte rar de whisky”, subliniază Streeter, adăugând că din cauza lipsei de transparență și de reglementări și pentru că dovada proprietății asupra butoaielor este deseori dificil de oferit, investițiile în whisky sunt foarte riscante.

David Ashton-Hyde recunoaște că „lumea investițiilor în whisky este uneori tulbure” și povestește cum este abordat de investitori îngrijorați care vor să se asigure că whisky-ul lor este cu adevărat în depozit. În timp ce investitorii pot să își păstreze sticlele de whisky acasă, butoaiele de whisky produse în Marea Britanie trebuie depozitate în regiunea unde băutura a fost realizată.

În fiecare săptămână, distileria Annandale produce aproximativ 48 de butoaie de 200 de litri de whisky, care pot fi vândute la un preț de pornire de 3.000 de lire sterline (3.500 de euro), dar a căror valoare poate crește în timp.

„Principala atracție a whisky-ului vechi ca investiție este faptul că oferta este limitată”, explică Tommy Keeling, responsabil pentru băuturi spirtoase la firma de cercetare IWSR Drinks Market Analysis. Potrivit acestuia, creșterea bogăției în Asia, accesul la credit care mult timp a fost facil sau izolările din timpul pandemiei (care au dat timp consumatorilor să își dezvolte o cultură a whisky-ului) au stimulat de asemenea cererea.

Potrivit firmei de consultanță Knight Frank, în ultimul deceniu, plasamentele în sticle rare de whisky au fost mai profitabile decât cele în automobile de lux, vinuri scumpe și ceasuri de lux. Însă ritmul de creștere a început să încetinească, astfel că anul trecut valoarea sticlelor rare de whisky a crescut cu doar trei procente, cu mult sub nivelul inflației din întreaga lume.

În cazul butoaielor de whisky, randamentul anual oscilează între 8 și 12%, potrivit lui Benjamin Lancaster, co-fondator la firma de investiții VCL Vintners, adică unul suficient pentru a atrage o gamă variată de investitori.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!