Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a afirmat că este de neacceptat în continuare o evaziune de 10% din PIB sau un „gap” de TVA de 35%. Social-democratul a mai spus că digitalizarea reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale precum şi ieşirea din birouri pe partea de antifraudă şi inspecţie fiscală.
„Ele vor fi făcute publice cred că în săptămânile următoare. Ştiu că se lucrează intens la acest proiect şi este binevenit. O să mai spun şi eu ce au spus şi liderii coaliţiei şi am spus-o şi eu, când eram ministru de finanţe. Este de neacceptat în continuare o evaziune de 10% din PIB sau un «gap» de TVA de 35%”, a declarat Adrian Câciu, întrebat joi în ce stadiu este noul proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor la stat.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat de curând că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, dar că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul instituţiilor statului.
„Vreau să vă anunţ cu tristeţe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea. Nu este singura măsură (impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate – n.red.). Sunt foarte multe măsuri pe combaterea evaziunii. Şi am văzut, în presă, în ultimul timp, că nu se mai joacă nimeni – instituţiile statului, Ministerul de Interne – a început nimeni să nu se mai joace în ceea ce priveşte drogurile şi evaziunea fiscală. Cred că e un început corect”, a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.
Guvernul vrea să taxeze cu 70% veniturile nedeclarate.
Declarațiile premierului vin în contextul în care Guvernul vrea să-și asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale, în care e cuprinsă și prevederea potrivit căreia veniturile nedeclarate vor fi taxate cu 70%, nu cu 16%, așa cum se întâmplă în prezent. De urmărirea celor care nu-și declară averile se ocupă inspectorii ANAF.
Practic, sunt vizați cei care se afișează cu bunuri de valoare, case sau mașini scumpe, dar în actele oficiale nu figurează cu venituri care să poată justifica achiziția unor astfel de bunuri.
O astfel de măsură pune presiune pe ANAF, instituție care a fost deseori criticată pentru lipsa acțiunilor ferme. Mai exact, Fiscul are nevoie de o reformă pentru a ține pasul cu realitățile economice și cu diversificarea surselor de venit, după cum susțin experții.
Fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, arăta recent că gradul de colectare e la numai 26% din PIB, un procent care situează România mult în spatele altor țări europene.
Editor : Andreea Smerea
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).