Prototipuri ale celui mai rapid tren de mare viteză din lume, CR450, cu o viteză de testare de până la 450 km/h şi o viteză operaţională de 400 km/h, sunt în prezent supuse testelor pe inelul feroviar din Beijing pentru viitoare servicii comerciale, transmite joi agenţia Xinhua.
Noile trenuri şi-au făcut debutul în Beijing la 30 decembrie 2024, informează Agerpres. Acestea sunt semnificativ mai rapide comparativ cu trenurile de mare viteză CR400 Fuxing, în prezent operaţionale, care funcţionează la o viteză de 350 km/h.
Wang Feng, vicepreşedinte al producătorului trenurilor, CRRC Corporation Limited, a subliniat că CR450 reprezintă un salt complet în teoria, tehnologia, echipamentele, standardele şi managementul operaţional al trenurilor de mare viteză, a relatat joi Science and Technology Daily. Pentru a atinge viteza operaţională fără precedent de 400 km/h, inginerii au îmbunătăţit capacitatea de tracţiune, performanţa dinamică şi sistemele pantograf, a explicat Wang. Potrivit lui Wang, trenul utilizează un sistem de tracţiune cu magnet permanent răcit cu apă, un boghiu de înaltă stabilitate de nouă generaţie şi inovaţii multi-sistem pentru a susţine funcţionarea la mare viteză. Siguranţa este sporită de tehnologia de control al frânării de urgenţă multi-nivel şi de peste 4.000 de senzori de monitorizare la bord. De asemenea, trenurile dispun de un sistem de identificare a situaţiilor de urgenţă de pe calea ferată, a spus el. În plus, un design aerodinamic reduce semnificativ rezistenţa aerului, în timp ce noile tehnologii şi materiale uşoare reduc greutatea trenului cu 10% şi scad rezistenţa la rulare cu 22%, a precizat Wang. În ceea ce priveşte reducerea zgomotului, şapte tehnologii inovatoare, inclusiv materiale fonoabsorbante şi forme aerodinamice optimizate, scad zgomotul din cabină cu 2 decibeli, oferind pasagerilor o călătorie mai silenţioasă şi mai lină, a adăugat reprezentantul producătorului. Editor : A.P.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).