24.5 C
București
miercuri, mai 31, 2023

Analize și Trenduri – ANPC a amendat încă opt bănci cu 400.000 de lei pentru modul de calcul al ratelor la credite – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„S-au încheiat verificările la alți 8 operatori economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor...

„Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, mai menționează ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat încă opt bănci din România pentru „practici comerciale înşelătoare” legate de modul de calcul al ratelor la credite pentru persoane fizice. Cele opt bănci, care au fost amendate cu 400.000 lei, se adaugă altor 11 care au primit amenzi pentru același motiv.

„S-au încheiat verificările la alți 8 operatori economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă”, se arată într-un comunicat ANPC remis joi.

„Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, mai menționează ANPC.

Cele opt bănci amendate de ANPC sunt:

  • EXIM Bank
  • Procredit Bank
  • Intesa Sanpaolo
  • Techventures Bank (fosta Bancă Comercială Feroviară)
  • Libra Bank
  • CEC Bank
  • Garanti Bank
  • Vista Bank

„Aşa cum am mai spus, acţiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancţionate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea şi consumatori. Aşa cum am mai arătat, astăzi sunt situaţii dramatice în viaţa celor care la un moment dat şi-au luat un credit.

Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceştia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operaţiune foarte corectă, aceeaşi adunare poate să reprezinte un minus enorm în viaţa unor familii. Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanţe. Dar şi aşa, cei «doar» 2% reprezintă un număr însemnat de consumatori aflaţi în imposibilitatea de a-si plăti ratele şi de a duce un trai decent. Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemaţi la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situaţie să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, potrivit comunicatului citat.

19 bănci amendate în total

ANPC a amendat în total 19 bănci până acum pentru modul în care calculează ratele la creditele pentru persoane fizice. Primele amenzi au fost date săptămâna trecută, când instituția a încheiat 11 procese-verbale.

Băncile amendate au anunțat că vor contesta în instanță amenzile primite, iar Asociația Română a Băncilor s-a alăturat demersului lor.

„Comunitatea bancară analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar. Defăimarea instituţiilor de credit prin afirmaţii eronate şi calomnioase reprezintă un abuz şi apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spaţiul public”, se arată într-un comunicat ARB, în care îl acuză pe președintele ANPC de „rea credinţă” şi „comportament abuziv”.

Ministrul Economiei a anunțat la rândul său că va analiza şi va dispune măsurile care se impun, în cazul în care instanţa va da dreptate băncilor în disputa lor cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„În situaţia în care instanţa se va pronunţa şi va constata că acele măsuri dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, bineînţeles că vom analiza şi vom lua măsurile în consecinţă, pentru că e normal să păstrăm această imagine a ANPC-ului ca o autoritate care respectă legea, pe de o parte, dar şi drepturile consumatorilor”, a declarat ministrul Florin Spătaru.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!