23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

Analize și Trenduri – BCE a redus dobânda de bază pentru prima dată după 2019 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, zilele trecute, costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflația ridicată, dar a semnalat totuși că războiul nu s-a încheiat încă în condițiile în care inflația este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Rata inflației în cele 20 de țări care fac parte din zona euro a scăzut de la mai mult de 10% la finele lui 2022, până aproape de ținta de 2% a BCE în ultimele luni, grație în principal unor costuri mai mici cu carburanții și a normalizării lanțurilor de aprovizionare după problemele din timpul pandemiei...

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, zilele trecute, costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflația ridicată, dar a semnalat totuși că războiul nu s-a încheiat încă în condițiile în care inflația este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

PUBLICITATE

Rata inflației în cele 20 de țări care fac parte din zona euro a scăzut de la mai mult de 10% la finele lui 2022, până aproape de ținta de 2% a BCE în ultimele luni, grație în principal unor costuri mai mici cu carburanții și a normalizării lanțurilor de aprovizionare după problemele din timpul pandemiei. Cu toate acestea, progresele în lupta cu inflația au stagnat recent și ceea ce în urmă cu câteva săptămâni părea debutul unui ciclu de relaxare a dobânzii de politică monetară a BCE, pare acum mai incert din cauza semnalelor că inflația din zona euro se dovedește a fi mai încăpățânată.

Chiar dacă BCE a redus dobânda de bază, pentru prima dată după 2019, gardienii euro au majorat simultan prognoza de inflație, atât pentru acest an, cât și pentru anul următor, subliniind că orice noi reduceri de dobândă vor depinde de viitoarele date și a reafirmat necesitatea ca dobânzile să rămână suficient de ridicate pentru a ține prețurile sub control.

„Cele mai recente proiecții ale experților Eurosistemului privind atât inflația totală, cât și cea de bază au fost revizuite în sens ascendent pentru anii 2024 și 2025, comparativ cu proiecțiile din luna martie. Experții estimează, în prezent, o inflație totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Conform proiecțiilor, rata medie a inflației exclusiv produse energetice și alimente va fi de 2,8% în anul 2024, de 2,2% în 2025 și de 2,0% în 2026”, se precizează în comunicatul gardienilor euro.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!