20.6 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Analize și Trenduri – BEI: Există potenţial pe piaţa bancară din regiunea Europei Centrale, de Est şi de Sud-Est, în special în România şi Cehia – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Grupurile bancare transfrontaliere văd potențial pe majoritatea piețelor din regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est (CESEE), și în special în România și Cehia, principalul motiv fiind că, în toate cazurile, cu excepția Poloniei, profitabilitatea subsidiarelor din CESEE este mai ridicată decât a grupului bancar în general, se arată într-un studiu realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI), cu accent pe regiunea menționată, relatează Agerpres.

Studiul a fost efectuat în rândul a 15 grupuri bancare internaționale și 85 de subsidiare locale sau bănci locale independente din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

Grupurile bancare transfrontaliere văd potenţial pe majoritatea pieţelor din regiunea Europei Centrale, de Est şi de Sud-Est (CESEE), şi în special în România şi Cehia, principalul motiv fiind că, în toate cazurile, cu excepţia Poloniei, profitabilitatea subsidiarelor din CESEE este mai ridicată decât a grupului bancar în general, se arată într-un studiu realizat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), cu accent pe regiunea menţionată, relatează Agerpres. Pe termen lung, strategia grupurilor bancare transfrontaliere arată intenţii pozitive faţă de operaţiunile lor în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, mai mult de jumătate intenţionând să menţină actualul nivel al operaţiunilor, iar aproape o treime intenţionând să se extindă. Totuşi, 10% din grupurile bancare (faţă de un nivel zero în precedentul studiu) şi-au semnalat intenţia de a-şi reduce în mod selectiv activitatea în regiune. În pofida incertitudinilor şi a sporirii riscurilor, cele mai multe grupuri bancare internaţionale rămân încrezătoare în potenţialul regiunii. În studiu sunt analizate datele colectate în septembrie şi este indicată traiectoria aşteptată în următoarele şase luni în domeniul cererii pentru credite, al condiţiilor de acordare a împrumuturilor şi al calităţii creditării. Studiul a fost efectuat în rândul a 15 grupuri bancare internaţionale şi 85 de subsidiare locale sau bănci locale independente din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

BEI se aşteaptă ca rezilienţa activităţilor de creditare să fie testată în următoarele şase luni, pe fondul înăspririi condiţiilor de acordare a împrumuturilor şi a sporirii creditelor neperformante.

Majorarea cererii de lichidităţi din partea companiilor şi de credite ipotecare din partea gospodăriilor a dus la creşterea solicitărilor de împrumut în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Băncile se aşteaptă ca, per ansamblu, cererea de credite să crească şi mai mult în următoarele şase luni, deşi într-un ritm mai moderat.

Băncile se aşteaptă, totodată, la o deteriorare semnificativă a condiţiilor de acordare a împrumuturilor, în următoarele şase luni. Standardele de creditare s-au înăsprit, în special pe piaţa creditelor ipotecare, din cauza efectelor războiului din Ucraina, a inflaţiei mai ridicate, a majorării dobânzilor şi a încetinirii economiei. Prin urmare, cererea robustă de credite se va confrunta cu înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor.

În pofida predicţiilor, calitatea creditării a evoluat favorabil în ultimele şase luni, dar ţinând cont de perspectivele economice nefavorabile, băncile se aşteaptă din nou la sporirea creditelor neperformante în următoarele şase luni.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!