9.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Analize și Trenduri – Carburanții s-au scumpit constant în 2024. Chiar dacă prețurile se mențin, motorina va costa 8 lei la 1 iulie, iar benzina 7,50 lei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

La finalul anului trecut benzina și motorina se ieftiniseră în România și se vindeau, în medie cu 6,50, respectiv 7 lei pe litru, însă începutul de 2024 a schimbat situația, producându-se prima majorare a accizelor la carburanți, plus alte creșteri de preț.

În scenariul în care prețurile carburanților ar stagna până la 1 iulie, un litru de motorină ar costa aproape 8 lei pe litru la acea dată (aproximativ 7,96), în timp ce benzina ar depăși 7,50 lei pe litru.

De la 1 ianuarie, prețul unui litru de benzină a crescut cu 29 de bani, în timp ce prețul unui litru de motorină a crescut cu 26 de bani.

La finalul anului trecut benzina și motorina se ieftiniseră în România și se vindeau, în medie cu 6,50, respectiv 7 lei pe litru, însă începutul de 2024 a schimbat situația, producându-se prima majorare a accizelor la carburanți, plus alte creșteri de preț. Urmează etapa a doua a creșterii accizelor. În scenariul în care prețurile carburanților ar stagna până la 1 iulie, un litru de motorină ar costa aproape 8 lei pe litru la acea dată (aproximativ 7,96), în timp ce benzina ar depăși 7,50 lei pe litru.

Din ianuarie 2024 s-a aplicat creșterea accizelor la carburanți prevăzută în OUG 115/2023, care prevede două etape. Prima etapă de creșteri se aplica de la 1 ianuarie, iar a doua etapă este programată pentru 1 iulie 2024. Pe lângă creșterea accizelor, au urmat și alte majorări de prețuri, astfel încât în prezent prețurile la benzină și motorină sunt similare cu cele din toamna anului trecut.

De la 1 ianuarie, prețul unui litru de benzină a crescut cu 29 de bani, în timp ce prețul unui litru de motorină a crescut cu 26 de bani. Astfel, un plin de 50 de litri de benzină s-a scumpit cu aproape 15 lei, în timp ce un plin de motorină s-a scumpit cu aproximativ 13 lei. Totodată, au urmat creșteri de prețuri pentru ambii carburanți, astfel încât la nivelul zilei de ieri benzina se vindea, în medie, cu 7,09 lei pe litru, în timp ce motorina se vindea cu aproximativ 7,57 lei pe litru.

Totodată, de la 1 iulie va urma o altă creștere a prețului carburanților. Benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina se va scumpi cu 39 de bani pe litru. La 1 iulie 2024, după creșterile cumulate ale accizelor la carburanți, șoferii vor plăti pentru un litru de benzină cu 72 de bani mai mult, în timp ce pentru un litru de motorină scumpirea va fi de 65 de bani, pe lângă eventualele majorări de prețuri dintre timp.

Editor : V.M.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!