7.9 C
București
duminică, martie 23, 2025

Analize și Trenduri – Câştigul salarial mediu net a fost, în luna aprilie, 5.217 lei, iar cel brut 8.532 lei – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Câștigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creștere cu 32 lei (+0,6%) față de luna martie 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) citate de Agerpres.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (11.971 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.787 lei)...

În luna aprilie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost 8.532 lei, cu 30 lei (+0,4%) mai mare decât în luna martie 2024.

Câștigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creștere cu 32 lei (+0,6%) față de luna martie 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) citate de Agerpres. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (11.971 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.787 lei).

PUBLICITATE

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,3%.

În luna aprilie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost 8.532 lei, cu 30 lei (+0,4%) mai mare decât în luna martie 2024.

Indicele câștigului salarial real a fost 107,9% în luna aprilie 2024 față de luna aprilie 2023. Indicele câștigului salarial real a fost 100,5% în aprilie 2024 față de luna martie 2024. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 254%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna martie 2024.

INS menționează că în cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Potrivit sursei citate, în luna aprilie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 35,5%, și în extracția cărbunelui superior și inferior, cu 27,4%..

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 34,6%.

În sectorul bugetar, în luna aprilie 2024, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor față de luna precedentă în învățământ (-1,7%), respectiv în sănătate și asistență socială (-0,1%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+1,4%).

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!