9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Analize și Trenduri – Cererea globală pentru uraniu va crește cu 28% până în 2030 (Asociaţia Nucleară Mondială) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cererea de uraniu pentru reactoare nucleare este de aşteptat să crească cu 28% până în 2030 şi să se dubleze până în 2040, pe măsură ce guvernele îşi măresc capacitatea de energie nucleară, potrivit unui raport publicat joi și realizat de Asociaţia Nucleară Mondială (AMN)...

Interesul pentru energia nucleară a crescut de când Rusia a invadat Ucraina şi multe ţări îşi doresc alternative la aprovizionarea cu energie rusească, a adăugat raportul bianual al AMN asupra combustibilului nuclear.

Producţia globală de uraniu a scăzut cu un sfert, până la 47.731 de tone din 2016 până în 2020 şi s-a redresat uşor, până la 49.355 de tone anul trecut, se arată în raport.

Cererea de uraniu pentru reactoare nucleare este de aşteptat să crească cu 28% până în 2030 şi să se dubleze până în 2040, pe măsură ce guvernele îşi măresc capacitatea de energie nucleară, potrivit unui raport publicat joi și realizat de Asociaţia Nucleară Mondială (AMN), transmite Reuters. 

Interesul pentru energia nucleară a crescut de când Rusia a invadat Ucraina şi multe ţări îşi doresc alternative la aprovizionarea cu energie rusească, a adăugat raportul bianual al AMN asupra combustibilului nuclear. 

„De la începutul următorului deceniu trebuie să intre în producţie mine noi, pe lângă livrări tot mai mari”, se arată în comunicat. 

Producţia globală de uraniu a scăzut cu un sfert, până la 47.731 de tone din 2016 până în 2020 şi s-a redresat uşor, până la 49.355 de tone anul trecut, se arată în raport. 

După ce un cutremur şi un tsunami din 2011 au distrus centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia, în cel mai mare dezastru nuclear din lume de la Cernobîl, cu 25 de ani în urmă, ţările au închis zeci de reactoare. 

Capacitatea nucleară globală la sfârşitul lunii iunie 2023 era de 391 gigawaţi de energie electrică (GWe), de la 437 de unităţi, alţi 64 Gwe fiind în construcţie. 

Capacitatea nucleară este de aşteptat să crească cu 14% până în 2030 şi să crească cu 76%, până la 686 Gwe, până în 2040, se arată în raport. 

Capacitatea va creşte nu numai prin reactoare noi, dintre care mare parte sunt planificate în China şi India, ci şi prin extinderea duratei de viaţă a centralelor existente. 

„Mai multe ţări cu flote mari de reactoare, cum ar fi Canada, Franţa, Japonia, Rusia şi Ucraina, permit instalaţiilor existente să funcţioneze până la 60 de ani, iar în SUA, până la 80 de ani”, se arată în raport. 

Reactoarele modulare mici, care sunt mai uşor şi mai ieftin de construit, câştigă, de asemenea, teren, potrivit sursei citate. 

Cererea de uraniu pentru centralele nucleare este de aşteptat să crească la 83.840 de tone până în 2030 şi la 130.000 de tone până în 2040, de la 65.650 în acest an. 

Preţul spot al uraniului a crescut de peste două ori în ultimii trei ani, dar a scăzut cu mult de la un vârf de 140 de dolari pe livră, atins în 2007. 

Săptămâna aceasta, uraniul a fost cotat la 60,75 dolari/livră, în creştere faţă de 56,25 dolari în urmă cu aproximativ o lună, potrivit companiei de cercetare de piaţă şi consultanţă UxC.

Editor : A.C.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!