27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Analize și Trenduri – Companiile au accesat 61,6% din totalul creditelor noi acordate în primul trimestru – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor, în primul trimestru, s-au cifrat la 30,5 miliarde lei, în creștere cu peste 7,77% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în aceeași perioadă din anul 2022, când au fost de 28,3 miliarde lei, potrivit platformei dreptullabanking.ro, o campanie a băncilor din România, relatează Agerpres.

Creditele în valută contractate de companii s-au cifrat la 10 miliarde echivalent lei, în primul trimestru din 2023, iar cele în moneda națională la 8,7 miliarde lei.

În primele trei luni ale anului, am asistat la creșterea apetitului firmelor pentru creditele în euro, astfel că acestea s-au cifrat la 8,7 miliarde echivalent lei.

Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor, în primul trimestru, s-au cifrat la 30,5 miliarde lei, în creştere cu peste 7,77% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în aceeaşi perioadă din anul 2022, când au fost de 28,3 miliarde lei, potrivit platformei dreptullabanking.ro, o campanie a băncilor din România, relatează Agerpres. Creditarea a fost impulsionată de creditele accesate de companii, cu o pondere de 61,6% în totalul creditelor noi acordate. În anul 2022, băncile au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 126,7 miliarde lei.

Astfel, în primul trimestru din 2023, companiile au contractat credite totale, indiferent de monedă, în valoare de 18,79 miliarde lei. În comparaţie cu anul trecut, se constată un apetit mai crescut pentru accesarea de către companii a creditelor în valută. Creditele în valută contractate de companii s-au cifrat la 10 miliarde echivalent lei, în primul trimestru din 2023, iar cele în moneda naţională la 8,7 miliarde lei.

În primele trei luni ale anului, am asistat la creşterea apetitului firmelor pentru creditele în euro, astfel că acestea s-au cifrat la 8,7 miliarde echivalent lei. Şi creditele în dolari au crescut, în perioada menţionată, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,34 miliarde echivalent lei.

În primul trimestru din anul 2023, populaţia a accesat credite noi în valoare de aproape 11,7 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 38,4%. Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de aproape 96,7%.

La creditele în lei pentru populaţie se constată o uşoară contracţie a împrumuturilor accesate, în comparaţie cu valoarea raportată anul trecut, pe fondul situaţiei generate de creşterea inflaţiei.

Repartiţia pe monede a creditelor noi acordate arată că, din totalul de 30,5 miliarde lei, 65,7% reprezintă ca pondere împrumuturile în lei, 29,8% este ponderea creditelor în euro şi restul de 4,4% în dolari. În ceea ce priveşte creditele în euro, 96,1% din valoarea totală a acestora a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari, acordate în primul trimestru din 2023, au fost contractate aproape integral de persoanele juridice.

Sistemul bancar din România se află într-o poziţie prudenţială şi financiară adecvată, mai toţi indicatorii fiind situaţi peste mediile sistemelor bancare din Uniunea Europeană. Băncile din România sunt solide şi bine capitalizate, indicatorul de solvabilitate a ajuns la 21,83% în luna decembrie 2022, de două ori şi jumătate peste minimul solicitat.

Rata creditelor neperformante a continuat trendul descendent, fiind de 2,65% la finele anului 2022, tendinţa fiind de aliniere spre media europeană.

Industria bancară din România asigură, datorită specificului activităţii sale, un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact deopotrivă asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!