16 C
București
joi, mai 23, 2024

Analize și Trenduri – Cum poți calcula singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă. Ministerul Muncii: „Este destul de simplu” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul mai spune că „tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr.

Ministerul Muncii a explicat cum ne putem calcula singuri câte puncte de pensie obţinem după fiecare lună de muncă, calculul fiind valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr.

(7)) „Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

Ministerul Muncii a explicat cum ne putem calcula singuri câte puncte de pensie obţinem după fiecare lună de muncă, calculul fiind valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023.

„Poți să-ți calculezi singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă. Este destul de simplu! În noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. (7)) „Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei”, a explicat Ministerul Muncii pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul a oferit și un exemplu de calcul.

„Ai un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net)? Îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale”, a mai precizat ministerul.

De asemenea, a explicat și ce se întâmplă cu aceste puncte lunare.

„Se adună, se împart la 12 luni și rezultă punctajul anual. Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024. Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei. La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de #stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei”, se mai arată în postare.

Totodată, ministerul mai spune că „tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023”.

Editor : B.C.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!