27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Analize și Trenduri – Directiva pentru extinderea energiei regenerabile în UE, blocată din cauza disputelor privind rolul energiei nucleare – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Potrivit Directivei privind energia din surse regenerabile, ponderea energiei eoliene şi a celei fotovoltaice în mixul energetic al UE ar urma să ajungă la 42,5% până la finele deceniului.

În luna martie, negociatorii din UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile până în 2030, oferind un mic rol şi pentru energia nucleară.

Iar Markus Pieper, europarlamentarul responsabil pentru negocierea acordului, a admis anterior că doar Suedia ar fi în măsură să profite de această soluţie.

O directivă importantă privind extinderea energiei regenerabile în Uniunea Europeană a fost amânată din cauza disputelor de ultim moment cu privire la rolul energiei nucleare, ceea ce creşte îngrijorările cu privire la Pactul Verde al blocului comunitar, transmite Bloomberg. România se numără prinre țările care vor să beneficieze de energia nucleară.

Oficialii statelor membre urmau să îşi exprime sprijinul faţă de Directiva privind energia din surse regenerabile, la o reuniune care va avea loc miercuri, ceea ce ar fi deschis calea pentru un vot oficial în cursul următoarei săptămâni. Cu toate acestea, discuţiile cu privire la modul în care energia nucleară poate ajuta industriile să îşi îndeplinească obiectivele climatice, în special în Franţa, au făcut ca această directivă să fie scoasă de pe agenda reuniunii, scrie Agerpres, preluând Bloomberg.

Întârzierea este o nouă lovitură pentru Pactul Verde al blocului comunitar, în condiţiile în care diferite elemente sunt puse sub semnul întrebării din cauza agendei politice interne. Franţa, care se bazează pe energie nucleară pentru cea mai mare parte a producţiei de electricitate, militează pentru un rol mai mare al acestei tehnologii în tranziţia energetică.

Potrivit Directivei privind energia din surse regenerabile, ponderea energiei eoliene şi a celei fotovoltaice în mixul energetic al UE ar urma să ajungă la 42,5% până la finele deceniului. O nouă dată la care ar urma să aibă votul formal cu privire la această directivă nu a fost fixată încă de Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar.

În luna martie, negociatorii din UE au ajuns la un acord privind extinderea energiei regenerabile până în 2030, oferind un mic rol şi pentru energia nucleară. Acest acord permite ţărilor membre să îşi reducă obiectivele privind hidrogenul verde pentru industrie dacă utilizează în principal energie nucleară, mai degrabă decât combustibili fosili, pentru a produce restul hidrogenului lor şi a menţine obiectivele regenerabile în vigoare.

Însă Franţa, Slovacia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria şi România au semnalat toate că nu vor sprijini acel acord, susţine o sursă citată de Bloomberg. Iar Markus Pieper, europarlamentarul responsabil pentru negocierea acordului, a admis anterior că doar Suedia ar fi în măsură să profite de această soluţie.

De asemenea, o altă componentă a Pactului Verde, iniţiativa ReFuelEU Aviation, privind utilizarea combustibililor sustenabili în aviaţie, a fost scoasă şi ea de pe agenda reuniunii de miercuri, susţin sursele.

Editor : B.P.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!