23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

Analize și Trenduri – Economia României a avut o evoluţie uşor peste media europeană în primele trei luni ale acestui an – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro și Uniunii Europene a înregistrat un avans de 0,3%, în primul trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul patru din 2023, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

Statele membre cu cele mai puternice avansuri ale Produsului Intern Brut în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, au fost: Malta (1,3%), Cipru (1,2%) și Croația (1%).

Economia României a înregistrat o evoluție ușor peste media europeană, cu un avans a PIB-ului de 0,4% în primele trei luni ale anului, după o contracție de 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro și Uniunii Europene a înregistrat un avans de 0,3%, în primul trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul patru din 2023, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Conform datelor revizuite, PIB-ul ajustat sezonier a crescut în majoritatea statelor membre ale UE, singurele scăderi fiind înregistrate în Danemarca (-1,8%), Estonia (-0,5%) și Țările de Jos (-0,1%).

PUBLICITATE

Statele membre cu cele mai puternice avansuri ale Produsului Intern Brut în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, au fost: Malta (1,3%), Cipru (1,2%) și Croația (1%). Economia României a înregistrat o evoluție ușor peste media europeană, cu un avans a PIB-ului de 0,4% în primele trei luni ale anului, după o contracție de 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în UE în primele trei luni ale acestui an. Și în acest caz, statele membre cu cele mai puternice avansuri ale PIB-ului au fost Malta (4,6%), Croația (3,9%) și Cipru (3,4%). În cazul României, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 1,8% în ritm anual în primele trei luni ale anului, după un avans de 1,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Datele Eurostat sunt similare cu cele anunțate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), care a revizuit în jos creșterea economică a României din primele trei luni ale acestui an, la 0,4%, de la 0,5% cât estima anterior, iar față de același trimestru din 2023, PIB-ul a înregistrat o creștere cu 0,1% pe seria brută și cu 1,8% pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 416,318 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,4% față de trimestrul IV 2023 și în creștere cu 1,8% față de trimestrul I 2023. Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 339,404 miliarde de lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,1 % față de trimestrul I 2023.

Potrivit datelor INS, la creșterea PIB, în trimestrul I 2024 față de trimestrul I 2023, au contribuit în mod deosebit următoarele ramuri: informațiile și comunicațiile (+0,2%), cu o pondere de 8,9% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 2%; activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+0,2%), cu o pondere de 2,6% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 7%; administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială (+0,1%), cu o pondere de 15% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 0,9%; impozitele nete pe produs (+0,6%), cu o pondere de 8,3% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 6%.

O contribuție negativă la creșterea PIB a înregistrat-o industria (-0,2%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB și care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 1,1%.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!