21.8 C
București
marți, septembrie 10, 2024

Analize și Trenduri – Falimentul Euroins, la primul termen în instanță. Bulgarii atacă decizia ASF. Cât timp mai sunt valabile polițele de asigurare – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

ASF a retras pe 17 martie 2023 autorizația de funcționare a companiei Euroins, marcând astfel al patrulea faliment înregistrat pe piața asigurărilor din România în ultimii 8 ani, după Astra, Carpatica și City Insurance. La momentul deciziei ASF, Euroins avea aproximativ 2,5 milioane de clienți în România. Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pe

ASF a retras pe 17 martie 2023 autorizația de funcționare a companiei Euroins, marcând astfel al patrulea faliment înregistrat pe piața asigurărilor din România în ultimii 8 ani, după Astra, Carpatica și City Insurance.

La momentul deciziei ASF, Euroins avea aproximativ 2,5 milioane de clienți în România.

Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, pe 22 martie, asigurații s-au putut îndrepta pentru plăți sau recuperarea primelor de asigurare către Fondul de Garantara a Asiguraților.

În data de 11 aprilie, Euroins a anunțat că va contesta în instanță decizia ASF.

Primul termen a fost stabilit la Tribunalul București

În data de 21 aprilie, a fost stabilit și primul termen al falimentului Euroins, pe 28 aprilie, ASF aflându-se printre creditori, alături de alte companii. Cu ocazia acestui termen se va judeca și contestația Euroins la decizia ASF. Este foarte posibil la primul termen să crească numărul creditorilor, însă s-ar putea comasa și acest dosar cu altele aflate pe rolul tribunalului care au același subiect.

În acest moment, polițele emise de Euroins sunt încă valabile. Odată ce o instanță va pronunța o decizie definitivă de deschidere a procedurii de faliment pentru compania Euroins, polițele vor mai fi valabile 90 de zile.

Totodată, la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care păgubiții sau clienții Euroins pot depune cereri de despăgubire la FGA.

Câți clienți Euroins au cerut FGA despăgubiri până acum

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a primit, începând cu 17 martie 2023 și până la 23 aprilie 2023, 8.939 cereri de deschidere dosare daună din partea potențialilor creditori de asigurare ai Euroins. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 6.317.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a primit 54.590 de cereri de plată. Dintre acestea, au fost înregistrate 16.743 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor precum și 6.140 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă. Un total de 22.883 de cereri au fost înregistrate.

Clienții Euroins pot depune în continuare cereri către FGA, însă nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării definitive falimentului companiei de instanță.

Ce s-a întâmplat după falimentele Astra, Carpatica și City Insurance

Celelalte trei falimente petrecute pe piața asigurărilor din România în ultimii 8 ani au însemnat despăgubiri uriașe achitate de Fondul de Garantare a Asiguraților, ele plățile încă nu s-au încheiat.

În cazul Astra, primul mare faliment de pe piața de asigurări din România, instanța supremă i-a achitat în 2021 pe toți inculpații din dosar, chiar dacă au existat condamnări dispuse în 2019 de instanța de fond.

Singurul dosar în care au fost date condamnări definitive a fost cel al falimentului Carpatica ASIG. Instanța a dispus în 2017 cinci condamnări, cu pedepse cuprinse între 10 luni și 5 ani și 6 luni de închisoare. Au fost condamnați cinci directori ai companiei de asigurări, în timp ce toți membrii ASF trimiși în judecată au fost achitați.

Cea mai recentă anchetă este legată de falimentul companiei de asigurări City Insurance. Procurorii au primit plângeri de la ASF încă de acum 2 ani. În momentul de față sunt deschise două dosare penale la DIICOT, dar până acum nu a fost găsit niciun suspect.

În cazul falimentului Euroins, procurorii de la Parchetul General spun că au primit o plângere legată de Euroins încă de anul trecut, însă până acum nu au reușit să strângă suficiente probe ca să pună pe cineva sub acuzare.

Costul falimentului Astra Asigurări se ridică la peste 550 de milioane de lei, bani plătiți de Fondul de Garantare a Asiguraților. Carpatica ASIG a însemnat alte 498 de milioane plătite de FGA, iar falimentul City se conturează a fi un dezastru. Peste toate acestea, urmează plățile în cazul falimentului Euroins.

De unde are bani FGA

Companiile de asigurări autorizate de ASF, inclusiv sucursalele acestora care își desfășoară activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, sunt obligați să contribuie la FGA. Astfel, dacă în 2021 era de 1% din volumul primelor brute încasate de un asigurator pentru asigurările generale, în 2022 nivelul contribuției a crescut la 2,5%, iar din 2023 contribuția a crescut la 4%. Pentru asigurările de viață, contribuția este 0,4%.

În prezent, în baza contribuțiilor de mai sus, FGA încasează 46 de milioane de lei pe lună.

Editor : V.M.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!