9.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Analize și Trenduri – Geologii anunță ca a început goana după „hidrogenul auriu” – o sursă aproape nelimitată de energie curată – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Focurile care ard în permanență de 2.500 de ani pe Muntele Himera (Yanartaş) din Turcia sunt alimentate de metan, hidrogen și alte gaze naturale.

Până la 5 trilioane de tone de hidrogen există în rezervoarele subterane la nivel global, potrivit unui studiu al US Geological Survey.

Cea mai mare parte a hidrogenului este inaccesibilă, dar având acces la doar câteva procente din cantitatea totală ar satisface întreg necesarul planetei – 500 de milioane de tone pe an – pentru sute de ani.

Geologii anunță că a început o nouă cursă în domeniul energiei pentru o resursă curată care până acum a fost neglijată – „hidrogenul auriu”, sau cu alte cuvinte hidrogenul produs natural în Pământ, scrie Financial Times.

Până la 5 trilioane de tone de hidrogen există în rezervoarele subterane la nivel global, potrivit unui studiu al US Geological Survey.

Cea mai mare parte a hidrogenului este inaccesibilă, dar având acces la doar câteva procente din cantitatea totală ar satisface întreg necesarul planetei – 500 de milioane de tone pe an – pentru sute de ani.

Cererea pentru hidrogen folosit drept combustibil sau materie primă în industrie, în special pentru amoniacul necesar producerii îngrășămintelor, a fost până acum împlinită cu ajutorul așa numitului „hidrogen albastru”, atunci când emisiile de carbon din gazele naturale sunt captate, sau din „hidrogenul gri”, atunci când emisiile nu sunt captate.

O cantitate mai mică este obținută prin electroliza apei folosind surse de energie regenerabilă, caz în care se folosește denumirea de „hidrogen verde”.

Mengli Zhang de la Colorado School of Mines a spus că utilizarea hidrogenului natural – numit și hidrogen auriu, alb sau geologic – ar fi mai curată și mai ieftină decât folosirea variantelor albastre sau verzi. „Vine o goană după hidrogenul auriu.”

Recenta descoperire ar putea însemna că planeta conține rezerve „aproape nelimitate de energie curată”, potrivit New Scientist.

Hidrogenul geologic prezintă o ocazie extraordinară de a produce hidrogen curat menținând emisiile de carbon la un nivel foarte scăzut, dar și de a limita cât mai mult consumul de energie, dar și impactul exploatării resursei asupra pământului și a surselor de apă, potrivit unui director al companiei americane Koloma, care investește în acest domeniu.

Oamenii de știință considerau că foarte puțin hidrogen pur există în apropiere de suprafața Pământului pentru că el este consumat de microbi subterani sau distrus de procesele geochimice.

Acum, însă, geologii cred că hidrogenul este produs în cantități mari atunci când unele minerale bogate în fier reacționează cu apa.

Hidrogenul necesită condiții geologice diferite de felul în care se formează petrolul sau gazele naturale

Geologii găsesc din ce în ce mai multe rezerve de hidrogen natural în toată lumea. Cercetătorii au anunțat luna aceasta că peste 200 de tone de hidrogen se scurg în fiecare an din mina de cromit Bulqizë din Albania.

Satul Bourakébougou din Mali este considerat locul de baștină al extragerii hidrogenului natural. Din 2012, hidrogenul aproape pur a curs constant fără nicio scădere de presiune printr-un puț săpat acolo, ceea ce le-a oferit sătenilor acces la aprovizionarea cu curent electric pentru prima oară în istorie.

Editor : Raul Nețoiu

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!