0.2 C
București
joi, martie 30, 2023

Analize și Trenduri – Încălzirea şi răcirea din surse regenerabile cresc gradual în UE. România, peste media europeană (Eurostat) – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Consumul final brut de energie regenerabilă pentru încălzire şi răcire în Uniunea Europeană a crescut gradual în ultimii ani, în principal ca urmare a contribuţiei pompelor de căldură şi biomasei, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică...

Energia pentru încălzire şi răcire reprezintă aproape 50% din totalul consumului final brut de energie în Uniunea Europeană.

Ponderea energiei regenerabile în consumul final brut pentru încălzire şi răcire a fost de 22,9% în 2021, în scădere cu 0,1 puncte procentuale (pp), de la 23%, în 2020, potrivit datelor Eurostat, consultate de Agerpres.

Consumul final brut de energie regenerabilă pentru încălzire şi răcire în Uniunea Europeană a crescut gradual în ultimii ani, în principal ca urmare a contribuţiei pompelor de căldură şi biomasei, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică, Eurostat.

Energia pentru încălzire şi răcire reprezintă aproape 50% din totalul consumului final brut de energie în Uniunea Europeană.

Ponderea energiei regenerabile în consumul final brut pentru încălzire şi răcire a fost de 22,9% în 2021, în scădere cu 0,1 puncte procentuale (pp), de la 23%, în 2020, potrivit datelor Eurostat, consultate de Agerpres.

Acest trend ușor descendent s-a datorat creșterii consumului brut al tuturor carburanţilor, în principal în urma redresării economiei după restricţiile impuse în pandemie.

Totuși, ponderea energiei regenerabile în consumul final brut pentru încălzire şi răcire este aproape dublă faţă de valoarea din 2004 (11,7%). Evoluţiile din sectorul industrial, din servicii şi din gospodării (inclusiv electrificarea încălzirii prin folosirea pompelor de căldură) a contribuit la creşterea energiei regenerabile pentru încălzire şi răcire.

Consumul de energie regenerabilă pe țări

În rândul statelor membre UE, în 2021 pe primul loc este Suedia, cu peste două treimi (68,6%) din energia folosită pentru încălzire şi răcire provenind din surse regenerabile (mai ales pompe de căldură şi biomasă).

Suedia este urmată de Estonia (61,3%), Letonia (57,4%), Finlanda (52,6%), Lituania (48,6%), Portugalia (42,6%), Danemarca (41,5%), Cipru (41,3%), Croaţia (38%), Austria (35,4%), Slovenia (35,2%), Malta (31,1%), Grecia (31,1%), Bulgaria (25,6%) şi România (24,48%), peste media UE de 22,9%..

La polul opus, cea mai scăzută pondere a surselor regenerabile pentru încălzire şi răcire a fost în Irlanda (5,2%), Ţările de Jos (7,7%) şi Belgia (9,2%).

Toate statele membre UE au raportat creşteri în perioada 2004 – 2021. Cel mai semnificativ avans a fost în Cipru (32,1 pp), Malta (30,3 pp), Estonia (28 pp) şi Suedia (22,7 pp). Creşteri mai reduse au fost în Irlanda (2,3 pp), Belgia (6,3 pp) şi Ţările de Jos (5,5 pp).

Editor : B.P.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!