9.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Analize și Trenduri – INS: Peste 203.000 persoane inactive doreau să lucreze în 2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

203.100 persoane inactive doreau să lucreze în 2022, dar acestea fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), citate de Agerpres.

Din rândul populației inactive în vârstă de 15-74 ani (6,190 milioane persoane), 203.100 persoane făceau parte din forța de muncă potențială adițională, în scădere cu 24.400 față de anul precedent, iar dintre acestea, 195.500 persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

"Forța de muncă potențială adițională cuprindea 203.100 persoane în 2022, în scădere cu 10,7% față de anul anterior.

203.100 persoane inactive doreau să lucreze în 2022, dar acestea fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres. Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6,190 milioane persoane), 203.100 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, în scădere cu 24.400 faţă de anul precedent, iar dintre acestea, 195.500 persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

„Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 203.100 persoane în 2022, în scădere cu 10,7% faţă de anul anterior. Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2022 de 1,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent”, arată INS, într-un comunicat.

În anul 2022, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,4%. De asemenea, 7.600 persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.

„De reţinut faptul că în anul 2022, 110.000 persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,3% din populaţia activă, 1,4% din populaţia ocupată şi 39,7% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 7.400”, se arată în comunicatul INS. Statistic, rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte), şi anume: persoane subocupate; persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Potrivit INS, ultimii doi indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”) alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.

Persoanele subocupate sunt persoane ocupate care lucrează cu program parţial, care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!