27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Analize și Trenduri – Kievul exclude prelungirea acordului care permite livrarea de gaze ruseşti spre Europa prin Ucraina. „Nu văd nicio posibilitate” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Anul trecut, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenţii cinci ani.

Cotaţiile futures la gaze cu livrare în primul trimestru din 2025 au scăzut cu aproape 15% de la începutul anului, o evoluţie care sugerează că există încrederea că va fi un anumit mecanism care va permite continuarea livrărilor de gaze ruseşti...

Înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre pieţele sale cheie din Europa şi Turcia, iar pierderea rutei de tranzit prin Ucraina nu ar urma să aibă un impact semnificativ.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, a exclus orice acord comercial care ar permite gazelor naturale ruseşti să continue să treacă prin Ucraina, după ce actualul acord de tranzit va expira la finele acestui an.

Uniunea Europeană şi Ucraina au anunţat anterior că nu vor renegocia actualul acord, însă unii participanţi de pe piaţă sunt în continuare optimişti cu privire la posibilitatea unor acorduri private care să aducă gaze ruseşti în blocul comunitar.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, a spulberat marţi această opţiune.

„Nu văd nicio posibilitate”, a declarat Herman Haluscenko într-un interviu acordat la sediul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Bloomberg, preluată de Agerpres.

„Nu există nicio soluţie posibilă pe masă”, a adăugat oficialul ucrainean.

În urma invaziei din Ucraina, Rusia a oprit cea mai mare a livrărilor de gaze prin conducte spre Europa, însă mai există unele cantităţi de gaze ruseşti care continuă să treacă prin Ucraina. Aceste livrări acoperă cea mai mare parte a cererii de gaze în ţări precum Austria, Ungaria şi Slovacia.

„Suntem pregătiţi să punem punct”

Cotaţiile futures la gaze cu livrare în primul trimestru din 2025 au scăzut cu aproape 15% de la începutul anului, o evoluţie care sugerează că există încrederea că va fi un anumit mecanism care va permite continuarea livrărilor de gaze ruseşti, chiar şi după ce acordul de tranzit prin Ucraina va expira.

„Suntem pregătiţi să punem punct”, a spus Haluscenko. „Dacă cineva spune că este o chestiune critică pentru supravieţuirea în timpul iernii, că este o chestiune care ţine de securitatea aprovizionării, asta este altceva. Dar nu văd un astfel de scenariu”, a adăugat oficialul ucrainean.

Înainte de război, grupul rus Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, prin mai multe conducte, spre pieţele sale cheie din Europa şi Turcia, iar pierderea rutei de tranzit prin Ucraina nu ar urma să aibă un impact semnificativ.

Alternativa ucraineană

Gazele naturale ruseşti continuă să ajungă în UE via Turcia, iar Rusia este şi al doilea mare furnizor de gaze naturale lichefiate al Europei Occidentale, după SUA. Oficialii UE au fost foarte clari că blocul comunitar ar trebui să îşi reducă dependenţa de gazele ruseşti, însă nu au impus sancţiuni cu privire la acest capitol.

Anul trecut, livrările abundente de gaze ruseşti au permis Austriei, unul dintre cei mai vechi clienţi ai Gazprom din Europa Occidentală, să îşi majoreze consumul. Grupul energetic austriac OMV are un contract de aprovizionare pe termen lung cu Rusia, care expiră în 2040 şi care obligă OMV să cumpere gazele care ajung la graniţa Austriei. În luna decembrie 2023, Gazprom a acoperit 98% din necesarul de gaze al Austriei.

În loc să continue să cumpere gaze ruseşti, Herman Haluscenko a îndemnat mai multe state europene să depoziteze gaze în rezervoarele subterane din Ucraina. Haluscenko a precizat că ţara sa pune la dispoziţie capacităţi de stocare pentru 15 miliarde metri cubi de gaze, peste cele 14 miliarde metri cubi de gaze ruseşti care au trecut prin Ucraina anul trecut.

„Cred că aşa este corect. Nu puteţi spune că nu putem trăi fără gaze ruseşti”, a subliniat oficialul ucrainean.

Editor : B.P.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!