9.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Analize și Trenduri – Ministerul Agriculturii nu a emis în 2024 nicio licență de import pentru produse agricole din Ucraina – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Instituția prezintă situația importurilor de cereale din Ucraina în anul 2023, și precizează că cereale intrate în România în lunile mai și iunie ale anului trecut au fost livrări realizate în baza contractelor încheiate anterior datei de 2 mai 2023...

Facem precizarea că MADR nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole...

Reamintim că în ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole...

Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale anunță că nu a emis în acest an nicio licență de import pentru produse agricole ucrainene pe teritoriul României. Instituția prezintă situația importurilor de cereale din Ucraina în anul 2023, și precizează că cereale intrate în România în lunile mai și iunie ale anului trecut au fost livrări realizate în baza contractelor încheiate anterior datei de 2 mai 2023, atunci când Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind interzicerea importurilor de cereale provenite din Ucraina, aplicabile în cinci state membre, inclusiv România.

Prezentăm mai jos comunicatul integral:

MADR nu a emis niciun acord pentru punerea în liberă circulație în vederea utilizării produselor agricole cu origine din Ucraina pe teritoriul României

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la importul de cereale din Ucraina și pentru corecta informare a opiniei publice, regăsiți mai jos datele centralizate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe baza informațiilor furnizate de către ANSVSA și Autoritatea Vamală Română.

Facem precizarea că MADR nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, până la data de 20 februarie 2024.

Reamintim că în ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

Actul normativ adoptat stabilește măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării.

Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin actul invocat sunt: grâul și meslinul, porumbul, semințele de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

Actul normativ a fost completat în decembrie 2023, pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licență fiind adăugate făina și zahărul.

Având în vedere că MADR nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare, de la începutul anului 2024 și până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale proveniență Ucraina.

Situația importurilor de cereale din Ucraina în anul 2023 (tone)

Reamintim că la data de 2 mai 2023 Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepționale și temporare privind interzicerea importurilor de cereale provenite din Ucraina, aplicabile în cinci state membre, inclusiv România. Astfel, cantitățile de cereale importate în România în lunile mai și iunie 2023 au fost livrări realizate în baza contractelor încheiate anterior datei de 2 mai 2023.”

Editor : Liviu Cojan

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!