24.5 C
București
miercuri, mai 31, 2023

Analize și Trenduri – Ministrul Economiei intervine în scandalul dintre ANPC și bănci. „Vom lua măsurile în consecinţă” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Reacţia ARB vine după ce ANPC a amendat 11 bănci de pe piaţa locală cu suma de 550.000 de lei, întrucât a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor.

Cele 11 bănci sancţionate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Ministerul Economiei va analiza şi va dispune măsurile care se impun, în cazul în care instanţa va da dreptate băncilor în disputa lor cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a declarat joi, ministrul Florin Spătaru. El spune că are încredere în ANPC, în profesionalismul oamenilor de acolo, „care au evidenţiat aceste practici anticoncurenţiale”.

„ANPC este în coordonarea Ministerul Economiei. Este un organism independent, acolo a fost făcut un proces verbal, s-au constatat anumite practici anticoncurenţiale şi urmează ca această solicitare a lor să fie analizată. Pe de altă parte, sunt nişte proceduri legale care trebuie respectate. Eu, ca ministru, sau Ministerul Economiei nu poate interveni într-o acţiune de control pe care ANPC-ul o realizează. Deocamdată, eu n-am văzut nicio hârtie la Ministerul Economiei, probabil sunt declaraţii ale Asociaţiei Băncilor. Vreau să văd acest document, să văd care sunt argumentele pe care cei din Asociaţia Băncilor le au şi, în funcţie de asta, să avem o discuţie la Ministerul Economiei, dar, pe de altă parte, am încredere în ANPC, în profesionalismul oamenilor de acolo, care au făcut această analiză şi care au evidenţiat aceste practici anticoncurenţiale. Bineînţeles, în situaţia în care instanţa se va pronunţa şi va constata că acele măsuri dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, bineînţeles că vom analiza şi vom lua măsurile în consecinţă, pentru că e normal să păstrăm această imagine a ANPC-ului ca o autoritate care respectă legea, pe de o parte, dar şi drepturile consumatorilor”, a declarat Florin Spătaru joi, potrivit Agerpres.

ARB contestă în instanță amenzile ANPC

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a anunţat că se alătură demersurilor băncilor de a contesta amenzile primite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru modul de calcul al dobânzilor la credite.

„Comunitatea bancară analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăţi şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar. Defăimarea instituţiilor de credit prin afirmaţii eronate şi calomnioase reprezintă un abuz şi apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spaţiul public. În acest context, considerăm necesar ca instituţiile ierarhice superioare să intervină cu celeritate”, se arată într-un comunicat al ARB.

Potrivit sursei citate, afirmaţiile preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor „sunt false, exprimate cu rea credinţă şi dezinformează consumatorii, comportamentul abuziv al acestuia conducând la afectarea nefondată a relaţiilor şi a încrederii consumatorilor în bănci”.

„Acest tip de comportament şi informaţiile eronate lansate în spaţiul public, care cataloghează drept «practici comerciale înşelătoare» o metodă legală de calcul a dobânzii folosită în întreaga lume ridică semne de întrebare cu privire la profesionalismul unor angajaţi ai instituţiei publice. Atragem atenţia, încă o dată, că băncile respectă prevederile legale specifice, atât în ceea ce priveşte informarea corectă şi completă a consumatorilor, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea de rambursare a creditelor”, se mai spune în comunicat.

Reacţia ARB vine după ce ANPC a amendat 11 bănci de pe piaţa locală cu suma de 550.000 de lei, întrucât a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor.

Cele 11 bănci sancţionate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!