Consiliul de Supraveghere al OMV, compania austriacă proprietară a Petrom, l-a numit pe Berislav Gaso ca noul membru al Directoratului companiei responsabil pentru segmentul de Energie, divizia care, în urma reorganizării OMV, va avea în subordine explorarea și producția de petrol și gaze, adică fix ce face Petrom. Berislav Gaso a acceptat numirea. Acesta va prelua funcția de la 1 martie 2023. Mandatul său se întinde pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire cu doi ani și cu acordul reciproc al părților, spune într-un comunicat OMV.
Berislav Gaso este în prezent vicepreședinte Executie pentru Explorare și Producție (E&P – segmentul de upstream) al grupului MOL. Înainte de aceasta, a deținute diverse funcții de conducere în Grupul MOL, cuprinzând E&P și Finance, precum și la compania croată INA, o companie deținută de MOL Group din 2008. Înainte de a se alătura MOL, Berislav Gaso a fost Junior Partner la McKinsey & Company.
MOL, compania de stat de petrol și gaze a Ungariei, caută de mulți ani să se „branșeze” la gazele care vor fi scoase din Marea Neagră de Petrom și Romgaz, pentru care tocmai s-a declarat comercialitatea la Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale; decizia finală de extracție este așteptată pentru anul viitor. Petrom este operator aici, nu Romgaz, pentru că statul român a cedat austriecilor statutul de operator al zăcămăntului când a preluat participația de la ExxonMobil. Americanii aveau acest statut, Romgaz le-a cumpărat doar participația, dar nu și-a asumat și statutlul de operator. Operatorul este cel care decide mai totul, pe cine angajează pentru lucrări, eșalonarea acestora, încheie contractele cu clienții finali.
În 2019, directorul FGSZ, Transgazul unguresc (în subordinea MOL), organiza o conferință la București cu jurnaliști români și șoca prin lobby-ul direct pentru ca Ungaria să preia gazele din Marea Neagră. Acesta spunea, la acel moment, că țara noastră nu are ce face cu gazele, pentru că nu mai are industrie, și doar n-o să le ardem.
Reinhard Florey, Chief Financial Officer OMV, se va ocupa de segmentul Energie asigurând interimatul începând cu 1 ianuarie 2023, până când Berislav Gaso va ocupa locul în calitatea membrului Comitetului Executiv.
Ce vrea Viena cu Petrom
„Segmentul Energie al OMV este unul dintre factorii cheie pentru transformarea companiei, decisă în noua strategie 2030. Activitatea acestui segment se va concentra din ce în ce mai mult pe energie regenerabilă, cum ar fi cea geotermală și capacitățile subterane pentru soluții de captare a carbonului. Sunt încântat să aduc la bord un expert experimentat în energie precum Berislav Gaso, cu o vastă experiență internațională în programe de transformare a scară largă, care a deținut recent responsabilitatea pentru sectorul E&P pentru 13 țări”.
Compania austriacă OMV, acționarul majoritar al Petrom, trece printr-un proces de reorganizare, parte a noi strategii a companiei axată mai mult pe chimie și petrochimie și mai puțin pe sectorul de producție de hidrocarburi.
OMV deține 51% din acțiunile Petrom, cea mai mare companie energetică românească și, în teorie, noul membru al Directoratului trebuie să coordoneze și activitatea segmentului de explorare și producție de hidrocarburi, în care activează compania românească.
Cu toată preferința noii conduceri a OMV pentru segmentul de chimie se pare însă că activitatea de producție a Petrom, cel puțin cea offshore, pare a fi susținută și de noul CEO, Alfred Stern. „Vom continua să investim masiv în petrol și gaze până în 2030 și dezvoltăm cinci noi facilități de producție de gaze, de exemplu în Norvegia și în Marea Neagră, proiectul Neptun”, a spus în mai Alfred Stern.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.cotidianul.ro).