1.9 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Analize și Trenduri – Numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut cu 6,2% în primul semestru – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Numărul companiilor intrate în insolvență a scăzut cu 6,2% în primul semestru, la 3.290, față de 3.510 în aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză a CITR, companie activă pe piața de insolvență și restructurare, relatează Agerpres.

În același timp, în rândul companiilor de impact, numărul celor intrate în insolvență a crescut la 35, față de cele 32 cât se înregistraseră în aceeași perioadă din 2022.

Conform sursei citate, mediul de afaceri a arătat un interes crescut pentru noile produse de restructurare, cu 30 de proiecte de concordat preventiv, dintre care două sunt deja omologate de către instanță.

Numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut cu 6,2% în primul semestru, la 3.290, faţă de 3.510 în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a CITR, companie activă pe piaţa de insolvenţă şi restructurare, relatează Agerpres. În acelaşi timp, în rândul companiilor de impact, numărul celor intrate în insolvenţă a crescut la 35, faţă de cele 32 cât se înregistraseră în aceeaşi perioadă din 2022.

Conform sursei citate, mediul de afaceri a arătat un interes crescut pentru noile produse de restructurare, cu 30 de proiecte de concordat preventiv, dintre care două sunt deja omologate de către instanţă.

„În ultimele şase luni, am simţit presiune asupra companiilor care trebuie să facă faţă unui cost de finanţare mai mare sau incapacităţii de a plăti datorii amânate foarte mult timp şi care s-au obişnuit cu paradigma aceasta. Interesul crescut al antreprenorilor pentru noile mecanisme de restructurare este tot mai vizibil. 30 proiecte de concordat preventiv nu pare un număr mare, însă pentru economia României este un început de schimbare de mindset. Având în vedere natura confidenţială a procedurilor de restructurare, nu avem vizibilitate asupra tuturor proiectelor deschise, mai ales asupra acordurilor de restructurare; aşadar, putem estima că numărul companiilor care apelează la soluţiile restructurării este mai mare”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR.

În primul semestru al acestui an, 30 de companii au apelat la măsuri de restructurare prin concordat preventiv, dintre care opt companii de impact, cu active de peste un milion de euro, comparativ cu 12 astfel de cereri în întregul an 2022.

Raportat la numărul total al insolvenţelor înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2023, 3.290, companiile de impact, cu active imobilizate de peste un milion de euro, reprezintă 1,06%.

Cele mai afectate domenii sunt: construcţiile (449 companii în insolvenţă), transporturi rutiere de mărfuri (248 companii) şi comerţul (177 companii). Pe de altă parte, aceste domenii înregistrează şi cele mai multe companii din economie.

În Bucureşti, 695 de companii au apelat la procedura insolvenţei, dintre care 17 companii de impact, cu active de peste un milion de euro. La nivel de judeţe, distribuţia insolvenţelor din primul semestru al anului 2023 aduce Bihorul pe prima poziţie, cu 241 de companii şi 7,33% din totalul insolvenţelor înregistrate. Urmează Cluj, cu 174 de companii şi o pondere de 5,29% din total, şi Constanţa, cu 165 de companii, ceea ce reprezintă 5,02% din numărul insolvenţelor înregistrate, la nivel naţional.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!