20.6 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Analize și Trenduri – NYT: Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În Marea Britanie, o pâine albă feliată costă undeva la 8 lei, cu aproape 30 la sută mai mult față de anul trecut.

În Italia pastele s-au scumpit cu 17 la sută într-un an, nemții plătesc pentru brânzeturi mai mult cu aproape 40 la sută, iar cartofii costă cu 17% mai mult.

Dacă ne uităm la alimentele care s-au scumpit cel mai mult la noi în țară, zahărul este pe primul loc, cu aproape 60 de procente.

Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază, chiar mai mari comparativ cu Statele Unite, potrivit unei analize New York Times. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns produse de lux, cu toate că principalele costuri de producție au scăzut masiv pe piețele internaționale.

În Marea Britanie, o pâine albă feliată costă undeva la 8 lei, cu aproape 30 la sută mai mult față de anul trecut. În Italia pastele s-au scumpit cu 17 la sută într-un an, nemții plătesc pentru brânzeturi mai mult cu aproape 40 la sută, iar cartofii costă cu 17% mai mult.

Dacă ne uităm la alimentele care s-au scumpit cel mai mult la noi în țară, zahărul este pe primul loc, cu aproape 60 de procente. Potrivit INS, untul, cartofii, ouăle, laptele și pâinea urmează în topul scumpirilor.

La nivelul Uniunii Europene, creșterea la alimente este, în medie, de aproape 17% în ultimul an. În același timp, costurile pentru fabricarea acestor produse, care includ combustibilul, grâul sau alte mărfuri agricole, au scăzut chiar și cu 40 la sută pe piețele internaționale, dar, cu toate acestea, prețurile la raft rămân ridicate în Europa, scriu jurnaliștii de la New York Times.

În aceeași analiză se arată că e puțin probabil să vedem ieftiniri în perioada următoare și asta deoarece au crescut costurile cu forța de muncă, dar nu trebuie ignorată nici posibilitatea ridicării marjei de profit. Întrebați, majoritatea consumatorilor, sindicatele și unii economiști cred că inflația rămâne la un nivel înalt nejustificat. Companiile sunt arătate cu degetul că ridică prețurile peste costurile de producție pentru a proteja marjele de profit. Ne așteptăm, așadar, ca spre final de an ritmul creșterilor să încetinească, fără să vedem scăderi notabile, atât în Europa, cât și în România. În martie, la noi, inflația a scăzut la 14,5%, iar pe final de an ar urma să coboare spre 7%, arată prognoza BNR.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!