28.1 C
București
joi, iunie 20, 2024

Analize și Trenduri – OIM se aşteaptă la o scădere uşoară a ratei şomajului la nivel mondial, în 2024 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Rata globală a șomajului este așteptată să scadă ușor în acest an, până la 4,9%, a estimat, zilele trecute, Organizația Internațională a Muncii (OIM), care anterior miza pe o creștere a acestui indicator comparativ cu 2023, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Dacă în luna ianuarie OIM prognoza că rata globală a șomajului ar urma să urce în acest an până la 5,2%, de la un nivel de 5,1% în 2023, conform noilor estimări, OIM se așteaptă ca în 2024 rata globală a șomajului să coboare până la 4,9%, de la un nivel revizuit de 5% în 2023.

Însă, această îmbunătățire a estimărilor nu trebuie să ne facă uităm că "inegalitățile de pe piața muncii persistă, femeile din țările cu venituri reduse fiind afectate în mod deosebit de lipsa de oportunități", subliniază OIM.

Rata globală a șomajului este așteptată să scadă ușor în acest an, până la 4,9%, a estimat, zilele trecute, Organizația Internațională a Muncii (OIM), care anterior miza pe o creștere a acestui indicator comparativ cu 2023, transmite AFP, preluată de Agerpres. Dacă în luna ianuarie OIM prognoza că rata globală a șomajului ar urma să urce în acest an până la 5,2%, de la un nivel de 5,1% în 2023, conform noilor estimări, OIM se așteaptă ca în 2024 rata globală a șomajului să coboare până la 4,9%, de la un nivel revizuit de 5% în 2023.

PUBLICITATE

Însă, această îmbunătățire a estimărilor nu trebuie să ne facă uităm că „inegalitățile de pe piața muncii persistă, femeile din țările cu venituri reduse fiind afectate în mod deosebit de lipsa de oportunități”, subliniază OIM.

Pentru anul 2025, organizația mizează pe o stabilizare a ratei globale a șomajului la 4,9%, conform noilor previziuni revizuite.

OIM estimează că „deficitul de locuri de muncă”, un indicator care măsoară numărul de persoane fără un loc de muncă, dar care ar dori să lucreze, va afecta 402 milioane de persoane în 2024. Această cifră include și cele 183 milioane de persoane care sunt contabilizate ca fiind șomeri la nivel mondial.

„În pofida eforturilor noastre de a reduce inegalitățile la nivel global, piața muncii rămâne un mediu concurențial inegal, în special pentru femei”, a declarat directorul general al OIM, Gilbert F. Houngbo.

Potrivit acestuia, pentru a ajunge la o revenire sustenabilă, ale cărei beneficii sunt împărtășite de toți, „trebuie să lucrăm la politici inclusive care țin cont de nevoile tuturor lucrătorilor. Trebuie să punem incluziunea și justiția socială în centrul politicilor și instituțiilor noastre. Dacă nu facem asta, nu ne vom atinge obiectivul de a garanta o dezvoltare puternică și incluzivă”.

Cifrele din raportul OIM arată că femeile, în special cele din țările cu venituri reduse, sunt afectate în mod disproporționat de lipsa de oportunități. Deficitul de locuri de muncă pentru femeile din țările cu venituri reduse a ajuns la un nivel frapant de 22,8%, față de 15,3% pentru bărbați. Această situație contrastează cu cea din țările cu venituri ridicate, unde rata este de 9,7% pentru femei și 7,3% pentru bărbați.

„Aceste diferențe nu sunt decât «vârful icebergului», deoarece există un număr semnificativ mai mare de femei decât de bărbați care sunt complet izolate de piața muncii”, subliniază OIM.

La nivel global, 45,6% dintre femeile în vârstă de muncă erau angajate în 2024, comparativ cu 69,2% în cazul bărbaților, potrivit OIM.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!