16.9 C
București
luni, martie 20, 2023

Analize și Trenduri – Pariul riscant al lui Viktor Orban pe energia nucleară din Rusia. Proiectul Paks 2 este cea mai mare investiție din istoria Ungariei – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Împrumut de 10 miliarde de euro de la ruși pentru construcția centralei Paks 2 Guvernul lui Orban a luat măsuri prin care descurajează construcția de panouri solare și parcuri eoliene Ce soartă va avea proiectul Paks 2: optimismul Budapestei vs...

În ciuda angajamentului neclintit pe care guvernul ungar l-a făcut pentru a pune în aplicare proiectul Paks 2 și în ciuda promisiunii Rusiei de a-i sprijini pe unguri cu bani și tehnologie, războiul din Ucraina face ca realizarea unei noi centrale nucleare tot mai improbabilă...

Centrala nucleară Paks 1, amplasată pe malul Dunării la o oră de mers cu mașina de Budapesta, a fost construită de Uniunea Sovietică în anii '80, iar cele patru reactoare ale sale aprovizionează Ungaria cu 40% din energia electrică de care are nevoie.

Paks 2 este cea mai mare investiție din istoria Ungariei. Guvernul spune că proiectul va face ca țara să fie mai puțin dependentă de Rusia, țară din care Ungaria își obține cea mai mare parte din petrolul și gazele de care are nevoie, scrie BBC. Criticii, însă, argumentează că proiectul va face Ungaria încă și mai dependentă de Rusia pentru aproape tot restul secolului XXI.

„Dacă această centrală nucleară nouă este construită”, a spus Janos, un inginer prietenos care lucrează la centrala nucleară de la Paks, „va fi bine pentru oraș, va fi bine pentru țară”.

Este un „dacă” foarte important. În ciuda angajamentului neclintit pe care guvernul ungar l-a făcut pentru a pune în aplicare proiectul Paks 2 și în ciuda promisiunii Rusiei de a-i sprijini pe unguri cu bani și tehnologie, războiul din Ucraina face ca realizarea unei noi centrale nucleare tot mai improbabilă.

Centrala nucleară Paks 1, amplasată pe malul Dunării la o oră de mers cu mașina de Budapesta, a fost construită de Uniunea Sovietică în anii ’80, iar cele patru reactoare ale sale aprovizionează Ungaria cu 40% din energia electrică de care are nevoie.

Durata lor de viață s-ar extinde doar până în anii 2030. Prim-ministrul ungar Viktor Orban a semnat un acord cu președintele rus Vladimir Putin pentru construcția a două noi reactoare cu o capacitate de 1.200 de MW fiecare, în plus față de cele vechi.

Împrumut de 10 miliarde de euro de la ruși pentru construcția centralei Paks 2

Rusia ar urma să finanțeze construcția centralei cu un împrumut de 10 miliarde de euro, pentru care consumatorii din Ungaria vor plăti prin facturile la electricitate, începând cu 2026, atunci când centrala trebuia inițial să înceapă operațiunile.

Ani de întârzieri legate de autorizații au împins data la care lucrările au început până în luna august a acestui an. În timp ce Ungaria a continuat planurile privind construcția Paks 2, Finlanda a anulat în luna mai un proiect similar pe peninsula Hanhikivi, centrala făcută de ruși fiind în plin proces de construcție, din cauza invaziei Ucrainei.

Războiul atârnă precum un nor negru și asupra proiectului Paks. Până și cei mai optimiști dintre susținătorii proiectului se arată îngrijorați. „Izolarea Rusiei nu este o soluție, chiar și în situația războiului”, a spus Attila Aszodi, fost comisar guvernamental pentru proiectul Paks 2.

Oponenții proiectului sunt mult mai intransigenți. „Paks 2 este un proiect pur politic”, a spus Benedek Javor, membru al Parlamentului European din partea Partidului Verde, indicând relațiile apropiate dintre Orban și Putin.

„Din perspectiva energetică nu este necesar să construim Paks 2 și cu siguranță nu este necesar să o construim cu rușii”, a mai spus Javor, care argumentează că banii ar trebui investiți în modernizarea rețelei de electricitate și în surse regenerabile, precum energia solară – o sursă din care Ungaria își ia deja 10% din necesarul de energie.

Guvernul lui Orban a luat măsuri prin care descurajează construcția de panouri solare și parcuri eoliene

Guvernul Fidesz a eliminat brusc subvențiile pentru persoanele care își instalează panouri solare și a făcut aproape imposibilă construcția de noi parcuri eoliene la mai puțin de 10 kilometri de așezările omenești.

„S-ar putea să ajugem într-un punct în care Paks 2 să nu poată fi construit, dar să nu mai existeze nicio alternativă”, a spus Javor. „Atunci, Ungaria va avea o problemă serioasă cu asigurarea aprovizionării.”

Lista complicațiilor provocate de războiul din Ucraina este una lungă. Multe dintre componentele esențiale ale centralei nucleare trebuiesc construite în Rusia și transportate pe uscat.

Planul original presupunea transportul lor prin Ucraina, neexistând alte rute alternative evidente. Mulți dintre muncitorii care ar fi trebuit să lucreze la construcția centralei ar fi venit din Ucraina.

Apoi, centrala nu este doar un produs rusesc: sistemul de control urma să fie construit de compania germano-franceză Framatome, iar turbinele erau ale GE Hungary, o subsidiară a firmei americane General Electric.

Alte întrebări nu și-au găsit nici ele un răspuns: Cum va fi aprovizionată centrala cu combustibil nuclear din Rusia? Cum va trimite Ungaria combustibilul nuclear epuziat înapoi în Rusia? Va extinde UE sancțiunile împotriva Rusiei astfel încât să cuprindă și sectorul tehnologiei nucleare și angajații companiei nucleare de stat Rosatom?

Ce soartă va avea proiectul Paks 2: optimismul Budapestei vs. opoziția Occidentului

Centrala nucleară a transformat Paks dintr-un orășel adormit de pe malul Dunării într-unul dintre cele mai bogate localități provinciale din Ungaria. În timpul construcției, Paks 2 ar urma să atragă încă 10.000 de muncitori, în plus față de cei 2.700 de angajați care lucrează deja la Paks 1 și 7.000 de subcontractori.

Blocuri noi de apartamente pentru inginerii ruși care ar urma să lucreze la Paks 2 sunt aproape terminate, dar nu pare că vor fi ocupate prea curând – cel puțin, nu de ruși.

„Să fiu sincer, pur și simplu un știu ce se va întâmpla. Nu sunt un profet. Nu pot să prezic când va fi construit”, a spus Janos.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care se ocupă personal de proiect, s-a întâlnit de curând cu directori ai Rosatom la Istanbul și vorbește în continuare cu încredere despre planurile pentru 2030.

Oricât de optimiști s-ar arăta oamenii lui Viktor Orban, reticența partenerilor europeni de a lucra la un proiect din domeniul energiei împreună cu Rusia din cauza războiului va provoca cel mai probabil și mai multe dureri de cap Budapestei.

Editor : Raul Nețoiu

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!