16 C
București
joi, mai 23, 2024

Analize și Trenduri – Preţurile producţiei industriale au scăzut în decembrie 2023, în ritm anual, cu 3,4% – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Prețurile producției industriale pe piața internă și piața externă, indicator-cheie pentru măsurarea ratei inflației, au scăzut în decembrie 2023 cu 3,4% față de perioada similară din 2022, în condițiile în care industria energetică și cea a bunurilor intermediare au fost pe minus, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Mediafax.

Potrivit INS, prețurile din industria energetică s-au redus în ritm anual cu 9,83%, iar cele din industria bunurilor intermediare cu 4,59%.

În schimb, prețurile pentru extracția petrolului brut și a gazelor naturale s-au redus cu 26,24%, cele pentru fabricarea substanțelor și a produselor chimice s-au diminiat cu 18%, iar cele din fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului cu 13,65%.

Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă şi piaţa externă, indicator-cheie pentru măsurarea ratei inflaţiei, au scăzut în decembrie 2023 cu 3,4% faţă de perioada similară din 2022, în condiţiile în care industria energetică şi cea a bunurilor intermediare au fost pe minus, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Mediafax. Comparativ cu noiembrie 2023, în decembrie preţurile au scăzut cu 0,6%.

Potrivit INS, preţurile din industria energetică s-au redus în ritm anual cu 9,83%, iar cele din industria bunurilor intermediare cu 4,59%.

În schimb, în industria bunurilor de uz curent preturile s-au majorat cu 5,89%, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 3,4%, iar în industria bunurilor de capital cu 4,81%.

Pe piaţa internă, preţurile producţiei industriale au scăzut în decembrie cu 4,97% faţă de decembrie 2022, iar pe piaţa externă au crescut cu 0,72%.

Pe secţiuni, cele mai mari creşteri de preţ de la un an la altul au fost la fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 21,63%, şi captarea, tratarea şi distribuţia apei, cu 17,5%.

În schimb, preţurile pentru extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale s-au redus cu 26,24%, cele pentru fabricarea substanţelor şi a produselor chimice s-au diminiat cu 18%, iar cele din fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului cu 13,65%.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!