17.2 C
București
luni, mai 29, 2023

Analize și Trenduri – Raport: Livrările de case şi apartamente noi în Bucureşti şi împrejurimi ar putea scădea cu 11%, în 2023 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate, în 2023, în București și în împrejurimi, cu 11% sub oferta din 2022, iar circa o treime va fi atrasă în zona de nord a orașului, reiese din raportul de piață "Romania Residential Market Genome", realizat de o companie de consultanță imobiliară, relatează Agerpres.

Astfel, conform SVN România, anul trecut au fost finalizate 21.328 de locuințe în Capitală și împrejurimi, față de estimarea de 21.000 de unități realizată de consultanții companiei în urmă cu un an.

Considerăm că dobânzile vor atinge un platou în curând - deja cele de pe segmentul ROBOR sunt cu peste 1% mai reduse față de vârful din toamnă - iar în analizarea rezultatelor de tranzacții, care sunt în scădere...

Aproximativ 19.000 de case şi apartamente ar putea fi livrate, în 2023, în Bucureşti şi în împrejurimi, cu 11% sub oferta din 2022, iar circa o treime va fi atrasă în zona de nord a oraşului, reiese din raportul de piaţă „Romania Residential Market Genome”, realizat de o companie de consultanţă imobiliară, relatează Agerpres. Astfel, conform SVN România, anul trecut au fost finalizate 21.328 de locuinţe în Capitală şi împrejurimi, faţă de estimarea de 21.000 de unităţi realizată de consultanţii companiei în urmă cu un an. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuinţe finalizate.

„Oferta de locuinţe noi se restrânge, atât ca urmare a noului context macroeconomic, cât şi a regimului urbanistic dificil, însă scăderea nu este atât de semnificativă pe cât ne-am fi aşteptat. Considerăm că dobânzile vor atinge un platou în curând – deja cele de pe segmentul ROBOR sunt cu peste 1% mai reduse faţă de vârful din toamnă – iar în analizarea rezultatelor de tranzacţii, care sunt în scădere, trebuie să avem în vedere că vânzările de case şi apartamente din Bucureşti şi împrejurimi au crescut cu peste 56% în ultimii trei ani, faţă de nivelul pre-pandemic, potrivit statisticilor oficiale”, a declarat Andrei Sârbu, director general la SVN România.

Datele centralizate în raportul de specialitate relevă faptul că peste 8.000 de case şi apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare şi ar urma să fie finalizate în 2024 şi 2025, în funcţie de respectarea graficelor de construire, dar şi de ritmul de recepţie al unităţilor rezidenţiale finalizate.

Potrivit calculelor specialiştilor, zona de nord a Bucureştiului va atrage şi în 2023 cel mai mare număr de locuinţe care ar putea fi livrate, cu circa o treime din ofertă, nordul oraşului devenind anul trecut cel mai important pol de dezvoltare din Bucureşti.

De asemenea, după ce zona de vest a dominat în ultimii ani harta livrărilor de locuinţe din Capitală, circa 22% dintre locuinţele noi care ar putea fi finalizate în acest an în oraş şi în împrejurimi sunt amplasate aici. În acelaşi timp, zona de est a Bucureştiului ar putea atrage aproximativ 17,5% dintre livrări, iar zona de sud circa 15,6%.

Raportul evidenţiază ideea că structura ofertei noi nu va înregistra schimbări semnificative în 2023, iar peste jumătate (aproximativ 54%) din totalul locuinţelor care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi în împrejurimi ţintesc segmentul mass market.

Concomitent, circa 41% din oferta nouă din acest an vizează segmentul middle market, segmentul premium şi de lux fiind estimat la aproape 800 de locuinţe, echivalentul a 4,4% din totalul estimat pentru acest an a fi livrat.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!