1.9 C
București
vineri, decembrie 1, 2023

Analize și Trenduri – Recuperarea economică a Chinei se clatină puternic. Țara a intrat în deflație pentru prima oară în ultimii doi ani – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Indicele prețurilor la bunurile de consum a scăzut în iulie cu 0,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat Agenția Națională de Statistică, miercuri.

În schimb, indicele prețurilor de producție a scăzut pentru a zecea lună consecutivă, mai jos cu 4,4% față de aceeași lună a anului precedent, după o cădere de 5,4% luna trecută, față de iunie 2022.

Aceste noi cifre provoacă temeri că economia Chinei ar putea să intre într-o perioadă de stagnare precum cea a Japoniei din „deceniile pierdute”, perioada de după anii 1990, când economia japoneză a frânat brusc dintr-o creștere masivă în perioada anilor 1970 și 1980...

Prețurile la produse de consum au început să scadă în China, în iulie, în timp ce prețurile la poarta fabricii și-au continuat și ele declinul, relatează Reuters. China se străduiește să-și stabilizeze economia și să revitalizeze cererea, în condițiile în care țara se confruntă cu o recuperare dificilă post-Covid și cu intrare în deflație.

Indicele prețurilor la bunurile de consum a scăzut în iulie cu 0,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat Agenția Națională de Statistică, miercuri. Totuși e vorba de o cădere mai ușoară decât estimarea mediană de 0,4%.

E vorba de primul puseu deflaționist în China din februarie 2021. În iunie, indicele a stagnat.

În schimb, indicele prețurilor de producție a scăzut pentru a zecea lună consecutivă, mai jos cu 4,4% față de aceeași lună a anului precedent, după o cădere de 5,4% luna trecută, față de iunie 2022. Estimările prevedeau o cădere de doar 4,1%.

Recuperarea economică a Chinei s-a lovit de un zid în primul sfert al anului, în condițiile în care cererea internă și externă s-au micșorat. Autoritățile chineze au încercat să revitalizeze economia cu un val de politici de susținere, însă efectul nu a fost cel scontat.

„Ambii indicatori au scăzut față de anul trecut, ceea ce confirmă deflația economică”, spune Xing Zhaopeng, strateg pentru China la ANZ.

Xing spune că se aștepta ca indicele prețurilor bunurilor de consum să graviteze în jurul valorii zero în a doua jumătate a anului, spunând că „va fi dificil să manevrezi politica monetară. Biroul politic al partidului comunist a cerut o rată de schimb stabilă a yuanului, fapt ce ar intra în conflict cu politicile de relaxare monetară”.

Aceste noi cifre provoacă temeri că economia Chinei ar putea să intre într-o perioadă de stagnare precum cea a Japoniei din „deceniile pierdute”, perioada de după anii 1990, când economia japoneză a frânat brusc dintr-o creștere masivă în perioada anilor 1970 și 1980. Ea nu și-a revenit nici până astăzi.

Totuși, autoritățile chineze au încercat să minimalizeze situația – Liu Guoqiang, viceguvernatorul băncii centrale a spus că „nu există riscuri deflaționiste în China în a adoua jumătate a anului”, dar a precizat că economia trebuie să revină la normal după pandemie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!